Presa străină dă verdictul: Înfrângerea e a PSD

Data actualizării: Data publicării:
ziare straine presa straina shutterstock_124029454
Foto: Shutterstock

De la Ordonanţa 13 şi protestele din 10 august, presa internaţională nu a mai acordat atât de mare atenţie României cum a făcut-o în legătură cu acest referendum. Cum văd jurnaliştii străini rezultatul votului din România, aflați de la Alina Mărculescu Matiş, jurnalist Digi24.

Alina Mărculescu Matiş: Am observat două direcţii editoriale în presa străină. Prima dintre ele analizează calculele Partidului Social Democrat în legătură cu acest referendum.

New York Times, de exemplu, scrie că votul din weekend a distras atenţia de la controversatul subiect al Justiţiei. Tot în Statele Unite, Washington Post, scrie că social-democraţii au sperat că această campanie, pe care o considerau un succes aproape garantat, le va creşte capitalul electoral. „Deşi nu au reuşit să-i mobilizeze pe oponenţii căsătoriilor gay, campania lor a reaprins vechile sentimente anti-LGBT”, scriu jurnaliştii americani.

În Belgia, La Libre comentează că implicarea PSD în campania pentru referendumul din weekend a venit dintr-un oportunism politic, şi nu din vreo convingere. „Social-democraţii sperau să remobilizeze România rurală şi conservatoare, care e nucleul electoratului lor, în contextul în care partidul e în pierdere”, explică La Libre Belgique.

De altfel, britanicii de la Financial Times merg mai departe şi prognozează că PSD va ajunge să regrete organizarea referendumului.

Am dat peste un comentariu interesant şi în ziarul spaniol El Pais. Pe scurt, spune că pariul PSD era să se folosească de referendum pentru a se legitima în faţa instituţiilor europene care critică măsurile din Justiţie. Adică să arate cât de mare e susţinerea de care se bucură partidul de guvernământ în ţară. Nu s-a întâmplat asta, iar Bruxelles-il poate răsufla uşurat, scrie El Pais.

Cel de-al doilea tip de comentariu din presa internaţională se uită la implicaţiile rezultatului pentru comunitatea LGBT. „Rezultatul demonstrează fără tăgadă că românii n-au fost păcăliţi de o agendă politică folosită pentru a semăna ură şi dezbinare”. E un fragment dintr-un articol publicat în La Repubblica.

În Marea Britanie, The Independent aminteşte problemele care nu au dispărut odată cu eşecul acestui referendum. Citează un sondaj care clasează România pe locul 25 din 28 de state membre UE în privinţa legislaţiei şi discriminării la adresa comunităţii LGBT.

Închei într-o notă optimistă, luată din ziarul german Bild, care trage următoarea concluzie: Comunitatea gay poate răsufla uşurată după această victorie pentru dragoste.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri