Preţurile gazelor în Europa scad pentru a cincea zi consecutiv, după majorarea importurilor de gaze naturale lichefiate (Bloomberg)

Data actualizării: Data publicării:
gaze naturale conducte
Europa riscă o iarnă friguroasă pentru că are un control limitat asupra rezervelor de gaze. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au scăzut pentru a cincea zi consecutiv, traderii fiind mai îngrijoraţi de cererea redusă decât de riscurile de aprovizionare din Rusia, transmite Bloomberg.

Comenzile arată că livrările ruseşti spre Germania prin gazoductul Nord Stream ar putea scădea din nou marţi, după declinul din weekend. De asemenea, livrările din Germania spre Polonia s-au redus la zero la începutul zilei. Operatorul Nord Stream a anunţat, luni, că toată capacitatea este disponibilă şi fluxurile actuale depind de solicitările clienţilor.

La bursa de la Amsterdam, cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna iulie înregistrau marţi dimineaţa un declin de 4,3%, ulterior scăderea atenuându-se la 2,9%, până la 80,20 de euro pentru un MWh.

În ultimele zile, piaţa s-a calmat semnificativ, deoarece consumul s-a redus, în urma vremii favorabile, şi a livrărilor masive de gaze naturale lichefiate (GNL), mai scrie Bloomberg, citat de Agerpres. Disputele privind solicitările Moscovei de a cere plata în ruble pentru livrările de gaze ruseşti par să se fi încheiat. În timp ce fluxurile către anumiţi cumpărători, care au refuzat plata în ruble, au fost oprite, este puţin probabil ca Gazprom să impună acum noi reduceri, au declarat pentru Bloomberg surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul.

Europa a majorat importurile de gaze naturale lichefiate (GNL) pentru a face faţă reducerii livrărilor ruseşti. Pe continent, aprovizionarea cu gaze de la terminalele de import a atins cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani.

Partenerii noștri