Galerie Foto Primul satelit operaţional kenyan a fost plasat pe orbită de o rachetă a companiei SpaceX

Data publicării:
O rachetă Falcon 9 este lansată de la Cape Canaveral, SUA, pe 24 martie 2023.
Satelitul kenyan a fost plasat pe orbită cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei Space X. Foto: Profimedia Images

Primul satelit operaţional kenyan a fost plasat sâmbătă pe orbită de o rachetă a companiei SpaceX care a decolat din California (SUA) după aproape o săptămână de amânări, informează Agerpres.

Lansarea, prevăzută iniţial pentru luni seară din Statele Unite, a fost amânată de trei ori din cauza condiţiilor meteo defavorabile.

Sâmbătă, o rachetă Falcon-9 a SpaceX a decolat de la baza americană Vandenberg (California) şi a plasat pe orbită, o oră mai târziu, câteva zeci de sateliţi, printre care şi Taifa-1, cel al kenyan.

Conceput şi dezvoltat de o echipă de cercetători kenyeni, satelitul urmează să furnizeze țării africane informaţii utile pentru agricultură şi monitorizarea mediului, date preţioase pentru viitorul acestei ţării care se confruntă în prezent cu o secetă istorică.

Satelitul urmează să furnizeze Kenyei informaţii utile pentru agricultură şi monitorizarea mediului. Foto: Profimedia Images
Satelitul urmează să furnizeze Kenyei informaţii utile pentru agricultură şi monitorizarea mediului. Foto: Profimedia Images

 

Într-un comunicat comun, Ministerul kenyan al Apărării şi Agenţia spaţială kenyană (KSA) au făcut referire săptămâna trecută la o "etapă importantă" care ar trebui să ofere un elan "economiei spaţiale incipientă în Kenya".

"Beneficiem în mod direct în urma explorării spaţiale, vom putea îmbunătăţi securitatea alimentară", a explicat pentru AFP Pattern Odhiambo, inginer în cadrul KSA, care a participat la proiect.

Cu ajutorul imaginilor realizate cu camera multispectrală a satelitului, "putem avea date de observare a Terrei de înaltă calitate, ceea ce ne va ajuta să prezicem randamentul culturilor", a mai spus el.

În 2018, Kenya a trimis în spaţiu primul său nano-satelit.

Din 2022, peste 50 de sateliţi africani au fost trimişi în spaţiu, potrivit Space in Africa, o companie nigeriană care monitorizează programele spaţiale africane.

Egiptul a fost prima ţară de pe continentul african care a trimis un satelit în spaţiu, în 1998.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri