Replica tăioasă a Dublinului pentru Serghei Lavrov, care a comparat situația din Ucraina cu vorbitul limbii engleze în Irlanda

Data publicării:
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov,.
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Foto: Profimedia Images

Ministrul de Externe al Irlandei a respins comentariile șefului diplomației de la Moscova, care a încercat să justifice invazia Rusiei în Ucraina comparând minoritatea vorbitoare de limbă rusă din această țară cu istoria colonială a Irlandei sub Imperiul Britanic. 

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat vineri, la o conferință de presă, „Ce părere ar avea Marea Britanie dacă Irlanda ar interzice folosirea limbii engleze?”, potrivit BBC.

Comentariile sale au stârnit reacția ministrului irlandez de Externe, Simon Coveney, care a dat o replică furioasă.

„Nu aduce Irlanda în discuție încercând să justifici un război de nejustificat”, a scris ministrul irlandez pe Twitter.

„Irlanda / Marea Britanie sunt un exmplu despre cum două țări cu un trecut dificil au găsit calea de a construi și menține un proces de pace, garantând absența violenței”, a mai arătat Simon Coveney. 

Irlanda a fost ocupată prima oară în timpul invaziei anglo-normande din 1169, în cele din urmă câștigându-și independența față de Imperiul Britanic în 1922. De-a lungul secolelor, limba nativă irlandeză a fost înlocuită încet de limba engleză, potrivit BBC.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Bogdan Păcurar

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri