Reuters: Sancțiunile Occidentului împotriva Rusiei ar putea fi dificil de implementat în cazul unei invazii neconvenționale

Data publicării:
Tensions Mount On Ukraine's Frontline With Russian-Backed Separatists
Foto: Brendan Hoffman/ Getty Images

Rusia este pregătită să invadeze Ucraina dar Kremlinul ar putea folosi un atac neconvențional asupra vecinului său fost sovietic care ar putea să pună Occidentul în situația de a lua o decizie rapidă privind impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei, spune, pentru Reuters, un oficial occidental de rang înalt.

Separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Rusia, au spus vineri că plănuiesc să evacueze rezidenții din regiunea autoproclamată autonomă în Rusia, o acțiune ce este văzută de Occident ca o încercare a Moscovei de a justifica o invazie a Ucrainei.

Rusia neagă acuzațiile Occidentului că ar plănui o invazie la scară largă a Ucrainei iar președintele Vladimir Putin a acuzat Vestul că ignoră îngrijorările Moscovei despre extinderea post-Război Rece a NATO.

„Rușii sunt pregătiți să acționeze dacă vor să facă asta”, a spus, pentru Reuters, un oficial occidental, sub condiția anonimității.

Marea Britanie a amenințat că va bloca companiile rusești de la acumularea de capital în Londra și că va expune proprietarii de imobiliare și companii dacă Rusia invadează Ucraina. Premierul britanic Boris Johnson a spus că guvernul va lua în vizor băncile și companiile rusești.

Surse occidentale din domeniul securității au avertizat în mod repetat că Rusia ar putea folosi așa-numite atacuri de tip război hibrid, care ar exploata vulnerabilități, iar acestea cel mai probabil ar fi executate de forțe care nu pot fi legate direct de stat.

„Într-un scenariu ar putea fi o primă zi foarte clară în toate acestea”, a spus oficialul. „Există și alte scenarii în care aceste tipuri de evenimente pe care le-am văzut în ultimele 48 de ore continuă și cresc în intensitate și frecvență”.

„În acea situație, realitatea este că ar fi mai dificil să spunem exact când s-a trecut o linie roșie”, a spus oficialul. „Când decidem că Rusia a trecut o linie în privința acestui lucru...atunci trebuie să acționăm rapid și proporțional în termeni de răspuns prin sancțiuni”.

Întrebat despre speculațiile că sancțiunile ar putea fi impuse de vineri, oficialul a spus că nu a auzit despre astfel de planuri pentru vineri.

„Rușii ar putea acționa în orice clipă. Este dificil să-i citim gândurile lui Putin însă s-ar putea întâmpla cu foarte puțină avertizare sau chiar deloc”.

Întrebat despre evacuarea separatiștilor, oficialul spune: „Vedem o serie continuă de evenimente care ar putea fi o serie de pretexte pentru o acțiune militară din partea Rusiei”.

Criza din Ucraina, spune oficialul, intră în cea mai periculoasă fază de până în prezent.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri