România, din nou în mijlocul scandalului din Statele Unite. Fost consilier la Casa Albă: Oficiali români au apărut la poartă neinvitaţi

Data publicării:
Președintele Donald Trump în Biroul Oval
Președintele Donald Trump și fostul său consilier, John Bolton Foto: GettyImages

România se află din nou implicată în cel mai mare scandal care afectează Administraţia Trump până acum. Un fost consilier de la Casa Albă afirmă într-o mărturie în faţa Congresului că, la un moment dat, au apărut la Casa Albă nişte oficiali români care veniseră fără invitaţie şi fără o discuţie prealabilă, relatează The New York Times.

Legătura oficialilor români, cărora nu le-a fost dezvăluit numele sau funcţia, cu procedura de impeachment are legătură cu Gordon Sondland, afaceristul republican transformat peste noapte de Trump în diplomat cu o misiune dificilă – reprezentant al SUA la Uniunea Europeană.

Pentru experţii de politică externă de la Washington nu e niciun mister de ce John Bolton, fostul consilier de securitate al lui Donald Trump, a încercat să împiedice intrarea lui Gordon Sondland în diplomaţia americană ca mare jucător, mai ales în relaţia SUA cu Ucraina.

Ca reprezentant al SUA la Uniunea Europeană, Sondland s-a ocupat de o misiune care nu avea legătură cu Ucraina. Dincolo de asta, însă, lipsa de experienţă a lui Sondland în ceea ce priveşte diplomaţia risca să pericliteze relaţiile diplomatice ale ţării – până la urmă Sondland nu era decât un republican bogat, unul dintre finanţatorii partidului care a fost recompensat cu o funcţie de ambasador. Consilierul de politică externă de la Casa Albă a avertizat în mod repetat că numirea lui Sondland în această funcţie ar putea să reprezinte un risc de securitate naţională.

Dar Gordon Sondland a reuşit să se infiltreze în politica externă cu Ucraina chiar şi în aceste condiţii – a participat la inaugurarea lui Volodimir Zelenski în mai şi l-a informat pe Trump cu privire la acest lucru în pofia obiecţiilor lui John Bolton, consilierul pe probleme de securitate naţională, concediat ulterior de preşedintele american.

Sondland se află acum în mijlocul controversei care a dus la începerea procedurii de punere sub acuzare a lui Donald Trump în Congres. În mărturia pe care va trebui să o facă joi în faţa parlamentarilor americani, Sondland va trebui să explice felul în care el şi alţi doi oficiali de la Casa Albă au creat un canal de comunicaţii la Kiev care să ocolească Departamentul de Stat şi Consiliul Naţional de Securitate.

Despre amatorismul lui Sondland, vorbeşte Fiona Hill, fostă responsabilă cu relaţii europene şi ruse la Casa Albă, care l-a descris drept un om de bună credinţă, dar neexperimentat şi predispus la gafe şi greşeli.

Sondland şi-ar fi folosit telefonul personal pentru probleme de serviciu şi a asigurat, în mai multe rânduri, oficiali străini că pot veni la Casa Albă oricând doresc, chiar şi neinvitaţi. Hill spune că la un moment dat nişte oficiali români au apărut la Casa Albă fără să fi discutat în prealabil şi fără să fi avut o programare oficială, dar spunând că au discutat cu Gordon Sondland. Fiona Hill nu a oferit şi numele oficialilor români despre care spune că au venit la Casa Albă neinvitaţi.

Editor: Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri