Rusia și Ucraina, în război și la Curtea Internațională de Justiție. Cele două țări se acuză reciproc de genocid

Data publicării:
steagul Națiunilor Unite în fața Curții de Justiție
Rusia descrie cazul Ucrainei ca fiind „plin de vicii”. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Rusia a cerut Curții Internaționale de Justiție să renunțe la un caz introdus împotriva acesteia de Ucraina. Kievul acuză Moscova că a folosit în mod fals legea genocidului pentru a-și justifica invazia. De cealaltă parte, Rusia susține că a intervenit în Ucraina pentru a preveni un atac genocid asupra etnicilor ruși din est, transmite BBC.

Audierea de la Haga nu va examina legalitatea invaziei Rusiei, ci va analiza în schimb legitimitatea examinării pretențiilor Ucrainei de către Curtea Internațională.

Ucraina spune că nu a existat niciun risc de genocid în estul țării, unde luptă cu forțele susținute de Rusia din 2014. Acesta adaugă că tratatul de genocid nu permite în niciun caz o invazie pentru a opri un presupus genocid.

La rândul ei, Rusia descrie cazul Ucrainei ca fiind „plin de vicii” și spune că ceea ce dorește cu adevărat Kievul este o decizie cu privire la drepturile și greșelile acțiunii militare a Rusiei.

Ucraina a introdus cazul la câteva zile după invazia rușilor

La mijlocul lunii martie, CIJ - cea mai înaltă instanță a Națiunilor Unite - a cerut Rusiei să-și suspende operațiunile militare din Ucraina, însă Rusia nu a acceptat acest ordin, opunând jurisdicția instanței și calificând cererea Ucrainei ca inadmisibilă.

Luni, în instanță, reprezentantul legal al Rusiei, Gennady Kuzmin, a declarat că, deoarece Ucraina a insistat că nu a avut loc un genocid, nu ar fi putut exista o încălcare a Convenției Națiunilor Unite privind genocidul. „Numai asta ar trebui să fie suficient pentru a respinge cazul”, a adăugat el.

În zilele următoare, instanța va audia concluziile altor 32 de națiuni, toate susținând argumentul Ucrainei conform căruia instanța are competența corespunzătoare pentru a se ocupa de cazul.

Audierile sunt de așteptat să dureze până pe 27 septembrie

Convenția ONU din 1948 a definit genocidul ca fiind crimele comise „cu intenția de a distruge, în întregime sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios, ca atare”.

Oficialii ruși continuă să acuze Ucraina că a comis genocid. Într-un dosar separat în fața CIJ care datează din 2017, Ucraina acuză Rusia că a anexat ilegal Crimeea și că a finanțat ilicit rebelii separatiști.

Această acțiune, introdusă în temeiul convențiilor ONU împotriva terorismului și antidiscriminării, este încă în desfășurare.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri