Rusia va confisca marile companii străine care vor să plece de pe piața rusească (analiză Reuters)

Data actualizării: Data publicării:
Piața Roșie din Moscova
Proiectul de lege deschide calea pentru Rusia să desemneze administratori care să preia controlul companiilor deținute de străini proveniți din state pe care Moscova le-a declarat „neprietenoase”. Foto: Profimedia Images

Rusia se pregătește să adopte o lege nouă care le-ar permite autorităților să preia controlul filialelor locale ale companiilor străine care se retrag de pe piața rusească după ce Moscova a fost sancționată pentru invadarea Ucrainei, informează Reuters, ceea ce va complica plecarea firmelor care ar putea să înregistreze mari pierderi financiare.

Legea confiscării proprietății investitorilor străini, care ar putea intra în vigoare în următoarele săptămâni, va permite Rusiei să intervină acolo unde consideră că există un pericol pentru industrie și pentru locurile de muncă.

Adoptarea noii legi vine după un exod al companiilor din Occident, precum Starbucks și McDonald's și va pune presiune și mai mare pe cele care încă nu s-au retras din Rusia. Grupul bancar UniCredit, Raiffeisen, IKEA și Burger King sunt doar câteva din sutele de firme străine care încă operează în Rusia.

Proiectul de lege deschide calea pentru Rusia să desemneze administratori care să preia controlul companiilor deținute de străini proveniți din state pe care Moscova le-a declarat „neprietenoase” și care vor să părăsească Rusia pe măsură ce războiul din Ucraina îngroapă tot mai adânc economia rusă.

Kremlinul le consideră de obicei „neprietenoase” pe toate țările care au impus sancțiuni economice împotriva Moscovei, ceea ce face ca orice companie din Uniunea Europeană și din SUA să fie expuse riscului confiscării activelor pe care le dețin în Rusia.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși

Prăbușirea economiei ruse, tot mai ruptă de restul lumii din cauza sancțiunilor occidentale, a împins țara înspre o recesiune alimentată de o inflație de două cifre.

Comisia Europeană a propus miercuri să interzică orice formă de evitare a sancțiunilor impuse Rusiei, ceea ce va permite guvernelor statelor UE să confiște bunurile companiilor și persoanelor care se fac vinovate de această infracțiune.

Plecarea firmelor occidentale i-a înfuriat pe politicienii ruși. Fostul președinte Dmitri Medvedev, care este acum președintele adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, este unul dintre cei mai înverșunați critici ai companiilor străine care au părăsit țara, despre care a spus că sunt „inamici care încearcă acum să ne limiteze dezvoltarea și să ne distrugă viețile”.

Rusia ar putea să își instaleze administratorii la conducerea firmelor unde cel puțin 25% din acțiuni sunt deținute de țări străine „neprietenoase”, conform noului proiect de lege.

„Rusia nu mai prezintă interes pentru investitori”

Administratorii desemnați de stat vor avea dreptul să vândă activele confiscate, în timp ce foștii proprietari nu vor mai avea voie să facă afaceri în Rusia.

Proiectul de lege a trecut săptămâna aceasta de o primă citire în camera inferioară a parlamentului, Duma, și urmează să mai fie revizuită de două ori înainte ca Putin să o promulge. Întreg procesul ar putea dura câteva săptămâni.

„Rusia este deja izolată și nu mai prezintă interes pentru investitori”, a explicat Michael Loewy de la Federația Industriilor Austriece. „Legea asta nu poate decât să înrăutățească lucrurile”.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri