Rușii care vor să trăiască în Letonia trebuie să dea test de limba letonă. Testele sunt constituţionale (decizie)

Data publicării:
steag letonia si rusia, compozitie
Foto: Profimedia

Testele de limbă letonă pentru ruşii care vor să locuiască în Letonia pe termen lung sunt constituţionale, a decis joi Curtea Constituţională a ţării.

În verdictul său, Curtea Constituţională a subliniat că cerinţa de a demonstra cunoaşterea uzuală a limbii letone pentru a obţine un nou permis de şedere permanentă este una justificată.

Preşedintele Curţii, Aldis Lavins, a caracterizat această prevede lingvistică drept „un simplu semn de respect al unui străin faţă de ţară, de societate şi de cultura Letoniei”, potrivit dpa, preluată de Agerpres.

Potrivit legii care va intra în vigoare la 1 septembrie, orice persoană ce deţine paşaport rusesc şi doreşte să continue să locuiască legal în Letonia trebuie să solicite un nou permis de şedere - cu câteva excepţii - şi să demonstreze că ştie limba letonă la un nivel acceptabil pentru viaţa de zi cu zi.

Rușii se simt discriminați

Unii ruşi care locuiesc în Letonia sunt nemulţumiţi şi întreprind acţiuni în justiţie împotriva acestei cerinţe, argumentând că sunt discriminaţi.

Aldis Lavins a subliniat că, în verdictul său, Curtea Constituţională a ţinut cont de îngrijorările legate de securitatea naţională a Letoniei.

În contextul actualei situaţii geopolitice, doar străinii care nu constituie o ameninţare la adresa statului şi a societăţii pot rămâne în Letonia, a spus el.

Legea imigrației, modificată

Disputa are la bază modificările făcute legislaţiei letone privind imigraţia în toamna lui 2022, ca răspuns la invazia pe scară largă declanşată de Rusia împotriva Ucrainei în februarie acelaşi an.

Letonia, stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, se învecinează la est cu Rusia. Persoanele cu origini etnice ruse constituie circa un sfert dintre cei 1,9 milioane de locuitori ai Letoniei. Majoritatea dintre ei au venit aici în timpul perioadei sovietice sau sunt descendenţi ai celor veniţi atunci. Mulţi dintre ei - mai ales persoanele în vârstă - nu sunt cetăţeni letoni, ci au statutul de „apatrizi”, în timp ce alţii şi-au păstrat paşaportul rusesc.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri