Senegal interzice circulaţia autobuzelor noaptea şi importul de anvelope uzate după un accident soldat cu 40 de morţi

Data publicării:
Cel puțin 40 de persoane au murit şi mai bine de 80 au fost rănite în coliziunea a două autobuze în Senegal
Accidentul din Senegal s-ar fi produs din cauza exploziei unui pneu. Foto: Profimedia Images

Guvernul senegalez a decis să interzică circulaţia autobuzelor pe timpul nopţii între oraşe şi sate, precum şi importul de pneuri uzate, după ce 40 de oameni şi-au pierdut viaţa, recent, într-un accidente dintre două autobuze, informează Agerpres.

Aceste dispoziţii fac parte din cele 20 de măsuri anunţate după o reuniune guvernamentală organizată de urgenţă luni, în noul oraş Diamniadio, lângă Dakar, la o zi după accidentul auto prezentat ca fiind cel mai sângeros din ultimii ani.

Tragedia imputată explodării unui pneu a atras un val de critici împotriva autorităţilor pentru incapacitatea lor de a face să fie respectate regulile de conducere, dar şi reglementarea asupra stării vehiculelor, în pofida înmulţirii accidentelor în această ţară.

Autobuzele, dar şi microbuzele denumite de obicei în Senegal "şapte locuri" nu vor putea circula între localităţi în intervalul orar 23:00-05:00.

Autobuzele ce transportă atât pasageri, cât şi mărfuri sunt unul dintre principalele mijloace de transport în Senegal, inclusiv noaptea, şi cauzează numeroase accidente.

Viteza vehiculelor care transportă persoane şi bunuri va fi limitată la maxim 90 de kilometri pe oră. De asemenea, vehiculele care transportă persoane nu vor mai putea fi exploatate mai mult de zece ani, iar cele care transportă mărfuri - mai mult de 15 ani. Aceste vehicule nu vor putea fi transformate, de exemplu prin creşterea numărului de pasageri prevăzut sau prin instalarea pe plafonul maşinii a unor port-bagaje adesea supraîncărcate.

Coliziunea survenită la primele ore ale dimineţii de duminică între două autobuze la circa 250 de kilometri de Dakar, s-a soldat cu 40 de morţi, potrivit unui nou bilanţ oficial. "Una dintre cele 101 de persoane rănite şi-a pierdut viaţa în timpul transferului său la Dakar", luni seara, a anunţat guvernul senegalez într-un comunicat.

Accidentul a scos la iveală problemele transportului rutier din Senegal, la fel ca în numeroase ţări din Africa: mijloace de transport învechite şi amenajare periculoasă a vehiculelor, conducere neatentă, corupţie răspândită în rândul agenţilor care trebuie să facă respectate legile sau să elibereze permise de conducere.

Senegalul acuza în 2019 o mortalitate în accidente rutiere de 24 la 100.000 de locuitori, iar Africa Subsahariană - de 27 la 100.000, în timp ce Uniunea Europeană înregistra o mortalitate în accidente auto de 6 la 100.000 şi Elveţia de 2 la 100.000, potrivit Băncii Mondiale.

Autorităţile senegaleze au fost aspru criticate pentru că nu aplicaseră deja măsuri adoptate în trecut împotriva insecurităţii rutiere.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri