Exclusiv Siegfried Mureșan, despre activele înghețate ale oligarhilor ruși: Dacă UE capătă acces la fonduri, le va folosi pentru a ajuta Ucraina

Data actualizării: Data publicării:
Europarlamentarul Siegfried Muresan
Eurodeputatul Siegfried Mureșan Foto: INQUAM Photos/Alberto Groșescu

Siegfried Mureșan, raportor al Parlamentului European pentru buget și vicepreședinte PPE, a declarat la Interviurile Digi24.ro că activele înghețate ale oligarilor ruși nu pot fi utilizate de UE în reconstrucția Ucrainei, atâta vreme cât blocul comunitar nu are acces legal la acești bani. 

"Activele sunt înghețate. Este foarte important ca oligarhii și oamenii politici ruși să nu poată folosi bani acaparați, câștigați în parte ilegal, pentru finanțarea războiului. Acești bani aflați în bănci europene sunt înghețați. Dacă, din punct de vedere legal, aceste active pot fi folosite, spre exemplu, pentru reconstrucția Ucrainei, acești bani vor fi folosiți în acest scop. Însă, din punct de vedere legal, înțeleg că e greu să se facă acest lucru.

Dacă se va găsi o cale ca măcar o parte a acestor fonduri să poată fi folosite pentru a ajuta statul agresat Ucraina, atunci vor fi folosiți. Dar există anumite obstacole din punct de vedere legal.
Oligarhii ruși, persoanele sancționate din UE, din Federația Rusă nu se pot folosi de acești bani. Acest lucru e foarte bun, pentru că banii nu pot fi utilizați pentru finanțarea războiului și de îndată ce din punct de vedere legal va exista claritate, dacă UE capătă acces la aceste fonduri, le va folosi. Dar, evident, cât atât timp, din punct de vedere legal, lucrurile nu sunt clarificate, UE nu poate interveni", a declarat eurodeputatul român.

În cadrul interviului, europarlamentarul a mai vorbit despre bugetul UE, care va fi mai suplu, pentru a face față plăților din PNRR, dar și despre Viktor Orban, care a declarat că nu-l consideră pe Vladimir Putin criminal de război. Potrivit lui Siegfried Mureșan, declarațiile premierului maghiar sunt periculoase pentru unitatea UE, în contextul în care Ungaria a fost un obstacol mai degrabă decât un partener în deciziile împotriva agresorului rus. 

Editor : Andreea Smerea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri