Video Speriați de prețurile la energie, nemții se întorc la încălzirea cu lemne

Data publicării:
gramada de lemne intr-o curte
Foto: Profimedia Images

Speriați de criza gazelor și de prețurile mult prea mari, tot mai mulți germani se întorc în timp cu câteva decenii și revin la vechile metode de încălzire. Lemnele de foc sunt la mare căutare în cea mai dezvoltată economie a Europei. Nemții sunt disperați și cumpără chiar și crengile căzute din copaci.

Heiner deține o pădure din care tăia oricum copacii bolnavi sau bătrâni. Acum, angajații săi recuperează din teren și cele mai mai mici crengi. A pornit un proiect prin care alte 50 de case vor fi încălzite cu energia produsă de centrala sa, alimentată cu lemnul adunat din pădure.

„Am vândut buștenii de fag pentru cherestea. Dar am și adunat crengile și lemnul din vârful copacilor, totul este îngrămădit aici, în spatele nostru. Materialul este mărunțit și apoi este folosită ca sursă de căldură în sistemul de încălzire”, explică Heiner von der Osten-Sacke, proprietar de pădure.

Primarul localității este încântat. „Materialul necesar încălzirii este la îndemână. Este din sursă locală, regenerabilă, așa că am hotărât să folosim această sursă”, spune Sebastian Henke.

„Am fost de acord din prima clipă. Acum, când auzim la știri cum gazul devine tot mai scump, plus că nu știm cât gaz va mai fi livrat. Deci, lemnul e soluția potrivită”, arată un localnic.

„Nu vom depinde de nimeni pentru încălzire”

Goana germanilor după lemne a început de fapt cu câteva luni în urmă, după invazia rusă din Ucraina. De atunci, vânzarea buștenilor și instalarea de sobe sau repararea celor vechi au crescut spectaculos.

„Oamenii comandă lemn pentru că se tem că nu vor avea nicio sursă de încălzire, deoarece prețul cărbunelui este legat de al gazului, nu știu de ce... și când crește prețul gazului, crește și al cărbunelui”, explică Richard Koegler - proprietar de gater.

„Acum, am încălzire electrică, dar am și câte o sobă în fiecare cameră. În cazul în care gazul va fi tăiat brusc sau dacă vom avea o pană de electricitate, nu vom depinde de nimeni pentru încălzire”, spune încântată o clientă.

„Telefonul sună fără întrerupere. Toată lumea vrea să-și asigure o marjă de siguranță, să aibă surse alternative de încălzire”, confirmă și Erik Passow, constructor de sobe și șeminee.

Indiferent de sursa de căldură, vânzătorii de centrale au un sfat foarte simplu, care în final va conta cel mai mult pentru ca odată cu factura să nu vină și infarctul.

„Câteva ponturi pentru a economisi energie: orice grad în minus din termostatul vostru are un efect relativ important asupra consumului de energie. Așadar, dacă aveți 24 de grade Celsius în cameră și coborâți la 21 de grade Celsius, se va simți”, spune Markus Stumbaum - instalator de centrale.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri