Studiu: Eficacitatea vaccinului chinezesc Coronavac creşte, dacă intervalul între doze este mai mare

Data actualizării: Data publicării:
o femeie este vaccinata cu vaccinul chinezesc sinovac
Vaccinul produs de Sinovac, denumit CoronaVac, este unul dintre cele patru aprobate de guvernul chinez. Foto: Profimedia Images

Eficacitatea vaccinului chinezesc Coronavac creşte cu 62,3 %, dacă intervalul între prima şi a doua doză este prelungit cu mai mult de 14 zile, cât este în prezent, arată un studiu efectuat de Institutul brazilian Butantan.

Potrivit studiului, dezvoltat în comun de Butantan şi de laboratorul chinez Sinovac, vaccinul Coronavac este sigur şi eficient în 50,7 % dintre cazurile simptomatice la cei care primesc a doua doză după 14 zile, un procent uşor mai mare decât 50,38 % anunţat anterior, scrie Agerpres. Totuşi, dacă rapelul este administrat după 21 de zile, eficacitatea creşte la 62,3 %.

Indicele minimum recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) este de 50 %.

Potrivit Butantan, studiul a fost efectuat între 21 iulie şi 16 decembrie 2020, cu participarea a 12.396 de voluntari repartizaţi în diferite centre de sănătate din Brazilia şi a fost trimis duminică revistei de specialitate The Lancet, pentru verificare şi publicare.

Rezultatele au arătat că pentru cazurile care necesită asistenţă medicală, eficacitatea Coronavac a oscilat între 83,7 % şi 100%, în timp ce în studiul preliminar varia între 78% şi 100%.

Potrivit Butantan, studiul a arătat că vaccinul Coronavac este eficient şi împotriva variantelor braziliene P.1. (Amazon) şi P.2. (Rio de Janeiro).

Coronavac este produs în Brazilia de Butantan, unul dintre cele mai mari centre de cercetare medicală din America Latină.

Coronavac a fost primul vaccin utilizat în Brazilia, reprezentând peste 80 % dintre cele 47 de milioane de doze administrate până acum, procentajul restant fiind reprezentat de AstraZeneca.

Brazilia se confruntă cu una dintre cele mai dificile etape ale pandemiei, cu peste 350.000 de decese şi 13,4 milioane de infectări

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri