SUA le-au dat ucrainenilor atât de multe rachete antitanc Javelin, încât nu pot antrena suficienți militari să le folosească

Data actualizării: Data publicării:
soldati ucraineni trag cu rachete antitanc exercitiu
Militari ucraineni lansează o rachetă antitanc Javelin. Foto: Profimedia Images

Militarii ucraineni au probleme în menținerea ritmului antrenării noilor recruți pentru folosirea armelor antitanc Javelin livrate de SUA Ucrainei, a avertizat senatoarea americană Lisa Murkowski, în cadrul unei audieri în Congresul SUA a secretarului american al Apărării, Lloyd Austin și a șefului Pentagonului, Mark Milley.

„Din ce am aflat, recruți ucraineni nu beneficiază de suficient antrenament pentru operarea acestor arme în valoare de 200.000 de dolari bucata”, a spus senatoarea americană, care a precizat că are aceste informații de la un membru al Congresului, nenominalizat, care a fost în Ucraina.

Cu acest prilej, reprezentanții ministerului ucrainean al Apărării i-au transmis respectivului congresmen că sunt necesare mai multe manuale tehnice de instrucție pentru folosirea rachetelor Javelin, a spus Lisa Murkowski. 

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a admis că această problemă nu i-a fost până în prezent semnalată în discuțiile purtate până în prezent cu omologul său ucrainean.

„Dar, desigur, dacă această chestiune va fi menționată, suntem aici să îi ajutăm”, a adăugat Austin. „Și continuăm să le furnizăm inclusiv manuale de instrucție”.

Secretarul american al Apărării a menționat că, în cele două luni de război în Ucraina, „cele mai eficiente arme folosite de ucraineni au fost cele antitanc”.

În cadrul audierii din Congres, senatorul Roy Blunt a precizat că SUA au livrat până acum Ucrainei peste 5.000 de rachete antitanc Javelin - o treime din întregul stoc de rachete deținut de armata americană. Lloyd Austin a spus că acest stoc va fi recompletat până la sfârșitul anului.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri