SUA și Rusia s-au contrat extrem de dur pe tema Ucrainei, la Consiliul de Securitate al ONU

Data actualizării: Data publicării:
valeri nebeznia, ambasadorul rusiei la onu
Vasili Nebenzia, ambasadorul Federației Ruse la ONU, a avut un schimb dur de replici cu omoloaga sa din SUA, la reuniunea Consiliului de Securitate Foto: Profimedia Images

Rusia a acuzat luni Statele Unite că „stârnesc isterie” în legătură cu Ucraina, afirmând că Washingtonul a adus la putere „naziști sadea” la granița cu Rusia și că vrea să transforme în eroi „acele popoare care au luptat de partea lui Hitler”. La rândul său, SUA au acuzat Rusia că fabrică pretexte de atac și că încearcă să prezinte Ucraina și țările occidentale ca fiind agresori. Confruntarea a avut loc la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU și a fost una dintre cele mai dure din ultimii ani în cadrul forumului internațional, scrie The Washington Post.

Ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, a declarat că Statele Unite sunt cele care „provoacă escaladarea” situației prin faptul că acuză în mod fals Moscova că se pregătește să invadeze Ucraina. „Așteptați să se întâmple, ca și cum ați vrea ca vorbele dumneavoastră să devină realitate”, a spus Nebenzia în replică la declarațiile făcute de Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea SUA la ONU. Aceasta făcuse referire la cele peste 100.000 de trupe puternic înarmate pe care Rusia le-a trimis la granița Ucrainei, spunând că ameninţă „securitatea internaţională” şi justifică pe deplin dezbaterea publică în cadrul ONU.

Rosemary DiCarlo, secretar general adjunct al ONU pentru afaceri politice, a reacţionat imediat: nu există „nicio alternativă la diplomaţie” în această criză. „Nu ar trebui să existe nicio intervenţie militară acolo”, a adăugat ea, scrie AFP, citată de Agerpres.

Linda Thomas-Greenfield a acuzat de asemenea Rusia, cu „dovezi”, că vrea să desfăşoare până la începutul lunii februarie peste 30.000 de militari suplimentari în Belarus, al cărui regim este foarte apropiat de Kremlin. Aceste efective vor fi „la mai puţin de două ore la nord de Kiev”, a spus ambasadoarea americană, menționând că Rusia a desfăşurat deja 5.000 de militari în Belarus, între care forţe speciale, rachete şi baterii antiariene.

Rusia, care a cerut Occidentului să-i garanteze că exclude Ucraina din umbrela sa de securitate, „a amenințat că va întreprinde acțiuni militare dacă cererile sale nu vor fi îndeplinite”, a declarat ambasadoarea Thomas-Greenfield. „Dacă Rusia invadează în continuare Ucraina, niciunul dintre noi nu va putea spune că nu am prevăzut acest lucru. Iar consecințele vor fi îngrozitoare, motiv pentru care această întâlnire de astăzi este atât de importantă”, a spus diplomata americană.

China, aliata Rusiei în Consiliul de Securitate

Având doar sprijinul Chinei, rușii au forțat un vot la începutul reuniunii pentru a decide dacă sesiunea trebuie să se desfășoare cu ușile închise. Făcând apel la continuarea eforturilor diplomatice pentru rezolvarea crizei, ambasadorul chinez Zhang Jun a declarat că în prezent este nevoie urgentă de „o diplomație tăcută, nu de o diplomație a microfonului”. Însă majoritatea celor 15 membri ai Consiliului au votat pentru a continua în ședință publică.

Chiar înaintea ca reuniunea să înceapă oficial, preşedintele american Joe Biden avertizase că „dacă Rusia nu revine la diplomaţie şi atacă Ucraina, ea va purta întreaga responsabilitate pentru aceasta şi va suporta consecinţe rapide şi severe”, relatează Agerpres.

Reuniunea Consiliului de Securitate se desfăşoară la cererea SUA şi „este o etapă decisivă pentru a face lumea să vorbească pe o singură voce” despre această criză, a spus Joe Biden.

La rândul său, preşedintele Biden urmează să-l primească luni pe emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, cu care va discuta despre securitatea în materie de gaz a Europei şi despre mijloace de a „asigura stabilitatea aprovizionării cu energie pe plan internaţional”, potrivit Casei Albe.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri