Ce s-a întâmplat cu angajata FBI care s-a căsătorit cu teroristul pe care trebuia să îl investigheze

Data publicării:
fbi-syria-daniela-greene-masked-super-FOTO CNN
Foto: CNN

Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Judiciare a Senatului american, Charles Grassley, le-a cerut miercuri oficialilor FBI să explice cum o fostă angajată, traducătoarea Daniela Greene, cu acces la informaţii strict secrete, a reuşit să fugă în Siria şi să se mărite cu un cunoscut terorist al Statului Islamic pe care trebuia să îl ancheteze, relatează CNN, citat de News.ro.

fbi-syria-daniela-greene-masked-super-FOTO CNN
Foto: CNN

Grassley a trimis o scrisoare FBI şi Departamentului de Justiţiei pentru a cere clarificări în legătură cu această posibilă problemă privind securitatea naţională.

Grassley a fost unul dintre cei vehemenţi critici ai FBI în ultimii ani, acuzând serviciul de abuz de putere şi de probleme legate de disciplină. Senatorul cere o protecţie mai mare pentru angajaţii care divulge abuzuri.

„Când şi cum a aflat FBI că Greene şi Cuspert au o relaţie romantică?”, a întrebat senatorul. „Vă rog să explicaţi cum s-a dezvoltat această relaţie fără să ştie FBI”, a adăugat el.

De asemenea, oficialul a cerut detalii despre procedurile FBI de monitorizare a deplasărilor angajaţilor, dar şi ce măsuri au fost luate pentru ca „un astfel de incident să nu aibă loc din nou în viitor”.

Greene lucra pentru filiala din Detroit a Biroului Federal de Investigaţii şi în ianuarie 2014 a primit sarcina de a-l investiga pe Denis Cuspert, fost rapper german devenit agent de recrutare pentru ISIS. Şase luni mai târziu, agenta fluentă în germană a călătorit în Siria pentru a se mărita cu jihadistul.

Greene le-a spus superiorilor ierarhici că pleacă pentru a-şi vizita părinţii în Germania, deşi ea este originară din Cehoslovacia. Agenta FBI a călătorit în schimb în Turcia şi a traversat cu ajutorul unor jihadişti graniţa spre Siria.

Ea i-a spus islamistului că este anchetat de FBI, arată documente federale.

Deşi Greene era căsătorită în acel moment cu un militar american, aceasta s-a măritat în iunie 2014 şi cu Denis Cuspert, cunoscut sub numele de scenă Deso Dogg sau numele jihadist Abu Talha al-Almani.

Traducătoarea a avut imediat dubii cu privire la noul ei soţ.

”Chiar am făcut o grămadă de mizerii de data asta. Am plecat şi nu mă pot întoarce înapoi. Sunt într-un mediu extrem de dificil şi nu ştiu cât timp voi rezista aici, dar nu contează, este puţin cam târziu”, a scris agenta unui prieten din Statele Unite.

După doar o lună în Siria, aceasta a fugit din nou şi s-a întors în SUA şi a început să coopereze cu autorităţile federale. Ea a fost condamnată la doi ani de închisoare şi a fost eliberată în vara anului 2016.

Detaliile cooperării sale rămân învăluite în mister, la ordinul instanţei. Daniela Greene a fost eliberată în vară şi lucrează în prezent ca hostess la un hotel din Statele Unite.

Procurorii i-au catalogat acţiunile drept oribile şi au susţinut că merită o pedeapsă severă, dar aceasta a obţinut o înţelegere în schimbul unei colaborări totale cu FBI.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri