Mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech, returnate după ce temperatura de depozitare a scăzut prea mult pe timpul transportului

Data publicării:
tava cu vaccinuri pfizer biontech
Vaccinurile Pfizer-BioNTech trebuie transportate la temperaturi extrem de joase. Foto: Agerpres

Câteva mii de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au fost returnate în SUA după ce, pe timpul transportului, tăvile în dare erau depozitate s-au răcit cu mult sub temperatura de -75 de grade Celsius la care trebuie ținute. Autoritățile încearcă să afle dacă vaccinurile mai pot fi folosite sau trebuie distruse. 

Oficialii americani au declarat miercuri că au pus în carantină câteva mii de doze de vaccin Pfizer-BioNtech, în California şi Alabama, după ce o „anomalie” a procesului de transport a făcut ca temperatura de depozitare să scadă prea mult, relatează CNBC, potrivit Mediafax.

Generalul Gustave Perna, care supraveghează programul de vaccinare cunoscut drept Operation Warp Speed, a declarat că două tăvi (o tavă conține aproape 1.000 de doze) care au ajuns în două locaţii separate din California trebuie returnate la Pfizer după ce temperatura a scăzut la -92 de grade Celsius.

Vaccinul „nu a părăsit niciodată camionul”, a spus el miercuri. „Le-am returnat imediat înapoi la Pfizer şi am înlocuit cele două tăvi. Lucrăm acum cu FDA, CDC, FDA şi Pfizer pentru a stabili dacă acea anomalie este sau nu sigură"

El a spus că „anomalia” s-a repetat în Alabama.

„În Alabama au fost primite într-o locaţie două tăvi. Aceeaşi anomalie, minus 92. Am reuşit să oprim şi să punem în carantină vaccinul şi să înlocuim transportul”, a spus el.

Nu este clar ce a cauzat scăderea temperaturii de depozitare. Compania Pfizer nu comentat.

Vaccinul Pfizer, care a fost dezvoltat împreună cu compania germană BioNTech, necesită o temperatură de depozitare de aproximativ minus 70 de grade Celsius. Fiolele cu vaccin sunt depozitate în tăvi, care conţin cel puţin 975 de doze fiecare, conform Centrelor pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.

Urmează vaccinul Moderna

Americanii au început să primească luni primele vaccinuri Pfizer, după ce acesta a fost autorizat. Oficialii şi experţii medicali au recunoscut deja că vaccinul Pfizer va reprezenta o provocare logistică, deoarece trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

În timpul declaraţiei de presă, Perna a spus că livrările de vaccin în SUA rămân pe drumul cel bun, cu alte 886 de livrări preconizate să fie expediate joi în toată ţara. Guvernul federal a livrat în această săptămână 2,9 milioane de doze de vaccin Pfizer. Săptămâna viitoare, guvernul intenţionează să livreze încă 2 milioane de doze de vaccin Pfizer, precum şi 5,9 milioane de doze de vaccin Moderna dacă este aprobat de FDA, a spus Perna.

Comitetul consultativ al FDA pentru vaccinuri şi produse biologice conexe, un grup extern de experţi medicali care sfătuieşte agenţia, votează joi dacă va recomanda vaccinul Moderna pentru utilizare de urgenţă. Un vot favorabil din partea comitetului va netezi calea pentru ca vaccinul Moderna să devină al doilea aprobat pentru utilizare în SUA, după varianta Pfizer. Autorizarea FDA ar putea veni încă de vineri.

"Este vorba despre o cadenţă constantă a livrărilor către poporul american", a spus Perna. 

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Satul din România rupt de lume, unde se ajunge foarte greu. Localnicii trăiesc ca pe vremea lui Ceaușescu
Digi FM
Euro 2024: Adrian Rus i-a uimit pe jurnaliștii străini, în timp ce belgienii Onana și De Bruyne i-au lăsat cu...
Pro FM
Se cunosc de aproape 30 de ani, dar au avut și tensiuni și chiar nu și-au vorbit. CRBL, despre prietenia cu...
Film Now
Jason Momoa, primele declarații despre Adria Arjona. Cum își petrec cei doi timpul împreună
Adevarul
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se...
Newsweek
VIDEO Ce se întâmplă cu racheta hipersonică SUA ce zboară cu 5 km/secundă. China și Rusia jubilează
Digi FM
Câți bani a primit Babasha pentru a cânta la concertul Coldplay din București. Ce l-a avertizat pe Chris...
Digi World
Tu știi cum se mănâncă, de fapt, fructul kiwi? Un medic explică modul corect prin care poți asimila toate...
Digi Animal World
Imagini terifiante cu o femeie care este atacată de un taur pe o plajă din Mexic. Cum a ajuns turista în...
Film Now
Russell Crowe reacționează după ce Dakota Johnson s-a plâns de experiența cu „Madame Web”. Ce-i reproșează...
UTV
Patru medalii de aur si una de argint pentru elevii Romaniei la Olimpiada Asiatica de Fizica din Malaezia