”Tată, replici!” Tot mai mulți supraviețuitori ai cutremurului ajung la spital cu tulburări de stres post-traumatic

Data actualizării: Data publicării:
turcii in soc post traumatic dupa cutremur
La o săptămână de la cutremur, oamenii din Turcia încă aud zgomotele provocate de cutremur. Foto: Profimedia Images

Mii de cetățeni turci au fost tratați în ultima săptămână la spitalele de campanie ridicate în orașele grav afectate de cutremurele din 6 februarie. Medicii care îi îngrijesc inițial pentru rănile fizice suferite în timpul seismului, constată că problema cea mai mare este șocul post traumatic. Un bărbat a povestit că aude zomotele puternice din timpul cutremurului. La fel și copilul lui, care strigă în somn: ”Tată,replici”, scrie Reuters.

La un spital de campanie turcesc din orașul Iskenderun din sudul orașului, maiorul armatei indiane Beena Tiwari a spus că pacienții au sosit inițial cu răni fizice, dar problemele au devenit altele. Oamenii încă aud zgomotele puternice din timpul jmarelui seism din timpul nopții.

„Acum, mai mulți dintre pacienți vin cu tulburare de stres post-traumatic, în urma șocului prin care au trecut în timpul cutremurului”, a spus medicul, citat de Reuters.

Familiile din Turcia și Siria au spus că ei și copiii lor se confruntă cu consecințele psihologice ale cutremurului.

„De câte ori își amintesc, aud un sunet puternic și apoi își amintește din nou”, a spus Hassan Moaz despre copilul său de 9 ani din Alep, Siria. „Când doarme noaptea aude sunete, se trezește și îmi spune: „Tată, replici!””

Supraviețuitorii s-au alăturat unui exod în masă din zonele afectate de cutremur, părăsindu-și casele fără să știe dacă se vor mai putea întoarce vreodată.

„Este foarte greu... Vom începe de la zero, fără bunuri, fără loc de muncă”, a spus Hamza Bekry, în vârstă de 22 de ani, un sirian originar din Idlib, care locuiește de 12 ani în Antakya, în sudul Turciei, dar pregătit. să-și urmeze familia la Isparta din sudul Turciei.

Peste 2,2 milioane de oameni au părăsit deja zonele cel mai grav afectate, a spus Erdogan, iar sute de mii de clădiri au devenit nelocuibile.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri