Turcia reia explorările controversate de gaze în Marea Mediterană, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia şi Cipru

Data publicării:
Tensiuni Turcia-Cipru
Turcia reia explorările controversate de gaze în Marea Mediterană. FOTO: Profimedia Images

Turcia va relua explorările controversate de gaze în estul Mediteranei pe 9 august, a anunţat marţi seară Ministerul Energiei, cu riscul unor noi tensiuni cu Grecia şi Cipru.

„Nava de inspecţie turcă Abdulhamid Han va începe o misiune în Mediterană pe 9 august la plecarea din portul Mersin” (sud), a anunţat ministerul într-un comunicat, potrivit AFP, citată de Agerpres.

Destinaţia navei nu a fost precizată marţi, dar Ankara a lăsat să se înţeleagă că este vorba de o reluare iminentă a activităţilor sale în estul Mediteranei săptămâna trecută, într-un discurs al vicepreşedintelui Fuat Oktay rostit în cursul unei vizite în autoproclamata Republica Turcă a Ciprului de Nord (RTCN).

„Ne apărăm cu hotărâre drepturile în estul Mediteranei”, a avertizat el.

Atena şi Ankara au avut o vară de tensiuni mari în 2020, după ce Turcia a desfăşurat nave pentru explorare seismică, escortate de nave de război, pentru a efectua explorări în estul Mediteranei, o zonă cu potenţial în ceea ce priveşte gazele naturale.

Turcia contestă graniţele maritime din Marea Mediterană cu Grecia şi Cipru, stabilite după dezmembrarea Imperiului Otoman.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri