Curtea de Justiţie a UE: Polonia a încălcat normele democratice când a transferat un judecător care a criticat reforma judiciară

Data publicării:
January 31, 2020, Katowice, Poland: Former Member of Poland's National Council of the Judiciary and former spokesperson of the Council, Judge Waldemar Zurek stands during a session at the Court of Appeal in Katowice
Judecătorul polonez Waldemar Zurek. Foto: Profimedia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a decis miercuri că Polonia a încălcat regulile democratice ale independenţei justiţiei forţând transferul unui judecător care criticase guvernul. Depinde de tribunalele din Polonia să decidă cum vor răspunde la acest verdict, dar UE poate recurge la acţiuni legale pentru a impune măsuri.

CJUE a ajuns la concluzia că Polonia i-a încălcat judecătorului Waldemar Zurek dreptul la apel când a fost înlăturat, fără consimţământul său, din funcţia pe care o deţinea în 2018.

Ministrul adjunct al justiţiei, Sebastian Kaleta, a postat pe Twitter că verdictul "încurajează anarhizarea ordinii legale din Polonia" şi că CJUE încearcă să înlocuiască curtea constituţională în supervizarea sistemului judiciar, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Partidul la putere în Polonia, Lege şi justiţie (PiS), a introdus schimbări de mare anvergură la sistemul judiciar, afirmând că este necesar să înlăture vestigiile din era comunistă care s-a încheiat în urmă cu trei decenii.

Opoziţia, alte state UE, SUA şi organizaţiile care monitorizează respectarea drepturilor omului au denunţat schimbările drept o tentativă de a reduce la tăcere vocile critice, de a supune instanţele la mai mult control din partea guvernului şi de a submina mecanismul democratic de control al echilibrului puterilor.

Judecătorul Waldemar Zurek, care a criticat public reforma judiciară, a fost înlăturat din postul său de la o unitate a unei curţi regionale din Cracovia, sudul Poloniei, şi transferat într-o altă funcţie, din alt loc. Apelul său împotriva deciziei a fost respins.

CJUE a decis că judecătorul care a respins apelul lui Zurek a fost şi el numit printr-un proces care "aruncă îndoieli rezonabile asupra neutralităţii sale" şi este "probabil să prejudicieze încrederea pe care justiţia dintr-o societate democratică guvernată de statul de drept trebuie să o inspire în indivizi".

Întrucât procesul de alegere a acelui judecător a fost deficitar, respingerea apelului lui Zurek "trebuie declarată drept nulă şi neavenită".

Depinde acum de tribunalele poloneze să decidă paşii următori, dar Comisia Europeană poate da în judecată guvernul polonez şi să impună penalităţi financiare dacă estimează verdictul CJUE a fost ignorat.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri