Grupul IT fondat de Sebastian Ghiță a vândut drone Poliției din Serbia, pentru supravegherea frontierei cu România

Data actualizării: Data publicării:
ghita
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Teamnet International, grupul IT înființat în 2001 de Sebastian Ghiță, aflat în arest în Serbia, a câștigat în noiembrie 2014 un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, de implementare a unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles - UAV), informează Profit.ro.

160329_sebastian_ghita_comisie_juridica_00_INQ_Octav_Ganea

Ministerul de Interne din Serbia, Poliţia de Frontieră sârbă şi Comisia de Valori Mobiliare din Serbia figurează în portofoliul de clienţi al grupului Teamnet, compania având birouri în România, Serbia, Belgia, Republica Moldova, Elveţia, Turcia şi Croaţia, potrivit site-ului Teamnet.ro.

Potrivit Profit.ro, în noiembrie 2014, Teamnet și-a adjudecat un contract în valoare de peste 1 milion de euro, atribuit de Ministerul de Interne de la Belgrad și finanțat din fonduri europene, privind implementarea unui sistem integrat de gestionare a dezastrelor naturale în zona de frontieră dintre România și Serbia, care a inclus și furnizarea de drone de supraveghere (Unmanned Aerial Vehicles - UAV). Contractul a făcut parte dintr-un program de cooperare transfrontalieră Serbia-România finanțat de Bruxelles. Din partea României, autoritatea de management a programului a fost Ministerul Dezvoltării Regionale, condus la acea dată de Liviu Dragnea.

Proiectul dezvoltat de Teamnet pentru Sectorul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Serbia a constat în implementarea unui sistem informatic integrat bazat pe tehnologii UAV (Unmanned Aerial Vehicles) și GIS (Geographic Information System) și livrarea echipamentelor specializate necesare pentru a susține eforturile de gestionare a dezastrelor naturale. Proiectul reprezintă o premieră pe plan local, Teamnet fiind prima companie din România care exportă la nivel regional soluții integrate bazate pe tehnologie UAV. Zona de frontieră dintre Caransebeș și Districtul Banatul de Sud este monitorizată prin intermediul unui sistem UAV (dispozitive aeriene fără pilot) și a unui vehicul off-road Land Rover Defender. Astfel, sunt acoperite inclusiv zonele accidentate, de regulă inaccesibile mijloacelor obișnuite de intervenție. De asemenea, sistemul informatic EmerGIS dezvoltat integral de Teamnet sprijină autoritățile să gestioneze eficient situațiile de urgență prin module precum managementul de criză, GIS, gestionarea substanțelor periculoase, gestionarea resurselor, conducerea operațiunilor de evacuare, căutarea și salvarea sau integrarea cu alte dispozitive”, se arăta într-un comunicat al Teamnet din mai 2015.

Teamnet International, firmă deţinută de Sebastian Ghiţă până în 2012, a anunţat în luna martie că a depus cererea de deschidere a procedurii de insolvenţă la Tribunalul Prahova şi se va concentra în continuare pe reducerea costurilor operaţionale.

"Sub nicio formă nu urmărim utilizatorii sau localizarea lor după ce aceștia au șters aplicația. Așa cum menționează și New York Times, la finalul articolului, în acest mod îi putem împiedica pe cei care fac fraudă să instaleze aplicaţia Uber pe telefoanele furate, să introducă un card de credit furat, să facă o călătorie scumpă și apoi să reseteze telefonul, la nesfârșit. Tehnici similare sunt folosite pentru a detecta și bloca logări suspecte, protejând astfel conturile utilizatorilor noștri. Posibilitatea de a recunoaște tentativele de fraudă este o măsură importantă de securitate, atât pentru UBER, cât și pentru utilizatorii noștri”, arată oficialii Uber.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri