J. M. Barroso: Interesul CE pentru dosarele de corupţie ale politicienilor nu ţine de afilierea de partid

Data publicării:
barroso 20afp 20mediafax 20foto 20thierry 20charlier-44466

Jose Manuel Barroso a precizat ieri, într-o scrisoare de răspuns la interpelarea eurodeputatului român Adrian Severin, arătând că interesul Comisiei pentru cazurile de corupție ale oamenilor politici din România nu ține de apartența acestora la vreun partid.

Președintele CE a făcut aceste precizări după ce europarlamentarul român Adrian Severin, anchetat la rândul său de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, adresase Comisiei, în 26 noiembrie, o interpelare referitoare la faptul că în septembrie Catherine Day, secretarul general al Comisiei Europene, a trimis ministrului român al Justiției, Mona Pivniceru, o scrisoare în marja Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) pe justiţie, în care solicita şi informații despre evoluţia dosarelor de corupţie a 11 policieni români, toţi oponenţi ai preşedintelui Traian Băsescu, arată Mediafax.

CE urmărește coerența și eficiența procesului judiciar

Eurodeputatul român a întrebat conducerea Comisiei care este temeiul legal în baza căruia instituția a solicitat informaţii despre cazuri în curs de judecare şi care au fost criteriile de selecţie a celor 11 cazuri. „Faptul că respectivele cereri nu se referă la persoane aparținând cercurilor prezidențiale este un indiciu că justiția română este selectivă sau că presiunile Comisiei sunt selective?”, menţiona Adrian Severin în interpelarea sa.

Însuşi preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, i-a răspuns lui Severin, răspunsul scris fiind publicat joi, în acesta indicându-se faptul că al treilea obiectiv de referinţă din cadrul MCV „se referă la cercetări profesioniste și imparțiale cu privire la acuzațiile de corupție la nivel înalt”.

„Comisia nu acceptă premisa întrebării distinsului deputat în Parlamentul European, conform căreia încearcă să exercite presiuni asupra procesului juridic din România. Monitorizarea cazurilor de către Comisie este utilizată doar pentru a urmări evoluția performanței globale a sistemului judiciar şi a evalua progresele înregistrate în domenii cum ar fi coerența și eficiența procesului judiciar”, subliniază Jose Manuel Barroso.

Președintele CE arată că organismul european solicită periodic părţii române „actualizări detaliate ale situaţiei”, inclusiv despre „cazurile de corupţie la nivel înalt”, în vederea monitorizării progreselor înregistrate.

„Contrar celor sugerate de întrebarea distinsului deputat în Parlamentul European, alegerea cazurilor nu are legătură cu afilierea politică a persoanelor care fac obiectul unei investigații, ci cu gravitatea și natura cazului (de exemplu, deturnare de fonduri ale UE, conflict de interese sau trafic de influență)”, subliniază liderul Comisiei.

De asemenea, el precizează că, „în speță, Comisia a solicitat informații referitoare la mai multe cazuri importante susceptibile să înregistreze întârzieri și în privința cărora este posibil ca instanțele să se pronunțe în lunile următoare”.

Jose Manuel Barroso mai arată că a fost salutat de către Comisie răspunsul Guvernului român, „care a furnizat cele mai recente informații privind aceste cazuri, precum şi alte cazuri”.

Cine era vizat în scrisoarea CE

Scrisoarea respectivă a secretarului general Catherine Day a fost publicată în octombrie în presa română, printre dosarele vizate fiind cele ale politicienilor Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, George Becali, Şerban Brădişteanu, George Copos, Decebal Traian Remeş, fostul şef Romsilva Ion Dumitru, Tudor Chiuariu.

Pe numele europarlamentarul Adrian Severin procurorii Direcției Naționale Anticorupție au dispus începerea urmăririi penale în urma scandalului „Sunday Times”, pentru luare de mită şi trafic de influenţă după scandalul investigaţiei sub acoperire a publicaţiei britanice, dar nu ș-au trimis încă în judecată. Recent, un coleg de-al său din Austria, implicat în același caz, a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare, însă Adrian Severin a declarat că o comparație a celor două situații este forțată.

În 2012, procurorii DNA au extins cercetările în cazul lui Severin pentru folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false în vederea înlesnirii unor persoane apropiate obţinerea pe nedrept a sumei de 436.663 de euro din bugetul Parlamentului European.

În aceeași scrisoare, procedura de selecție a șefilor de Parchete este criticată de oficialii europeni. Comisia Europeana i-a trimis ministrului justiției o scrisoare în care îi atrage atenția că selecția nu e transparentă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri