Letonia acuză Rusia că evită controlul armamentului, dând vina pe pandemie: „Dar asta nu a afectat mobilizarea de trupe lângă Ucraina”

Data actualizării: Data publicării:
Baterie de rachete.
Letonia acuză Rusia că evită controlul armamentului, dând vina pe pandemie. Foto: Profimedia

Ministerul leton al Apărării a acuzat marţi Moscova că foloseşte pandemia ca „pretext” pentru a anula o inspecţie a armamentului prevăzută pentru săptămâna aceasta în vestul Rusiei, notează AFP.

Ofiţeri letoni urmau să se deplaseze în regiunile Briansk şi Smolensk pentru un control de rutină programat în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), din care Rusia face parte.

„Rusia a anulat o inspecţie de control a OSCE realizată de reprezentanţi letoni sub pretextul problemelor generate de pandemia de COVID-19”, a declarat pe Twitter Ministerul Apărării din Letonia, o ţară baltică.

Pandemia, a subliniat el, „nu pare să fi afectat concentrarea de trupe ruse în apropierea frontierelor Ucrainei”.

Potrivit responsabililor occidentali, Moscova a desfăşurat acolo peste 100.000 de militari aduşi din diferite regiuni ruseşti. Statele Unite şi aliaţii săi europeni suspectează Rusia că pregăteşte o invazie a Ucrainei, o fostă republică sovietică care aspiră să adere la UE şi NATO.

Moscova nu a reacţionat la acuzaţiile Letoniei. Dar un responsabil din Ministerul Apărării, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a declarat pentru AFP că „întreaga Europă” a „anulat inspecţii” din cauza COVID-19.

Din partea OSCE, un purtător de cuvânt a confirmat că „majoritatea statelor participante” au „amânat activităţile de verificare la începutul pandemiei”, dar, a adăugat el, „începând cu 2021, mai mult de jumătate” dintre ele le-au reluat luând măsuri de securitate.

Ţinând cont de sistemul de comunicare adoptat între statele în cauză, OSCE nu este în măsură să comenteze inspecţiile, a precizat această organizaţie.

Aceste verificări sunt efectuate în temeiul unui acord din 2011 numit „Documentul de la Viena privind măsurile de creştere a încrederii şi securităţii”. Ele trebuie să promoveze încrederea, transparenţa şi predictibilitatea activităţilor militare, inclusiv prin notificări privind manevrele şi schimbul de alte informaţii militare, mai scrie AFP, citată de Agerpres.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri