Moldovenii, fără vize. Mircea Druc: Chișinăul va avea simpatia covârșitoare a celor de dincolo de Nistru

Data publicării:
mircea druc-1

Cetăţenii Republicii Moldova vor circula fără vize în Europa începînd din iunie. Plenul Parlamentul European a aprobat joi propunerea legislativă potrivit căreia cetăţenii de peste Prut vor putea merge oriunde în spaţiul Schengen, timp de 90 de zile. Decizia de la Strasbourg a fost salutată de ministrul român de externe, Titus Corlăţean.  

Fortifică poziţia celor aflaţi la putere, care au semnat la Vilnius, devine mai atractiv Chişinăul, va avea simpatia majorităţii covârşitoare a celor de la Tiraspol şi de dincolo de Nistru. Acum, probabil că vor încerca, la fel ca şi pe timpul puterii sovietice, să se orienteze către Chişinău şi o bună parte din raioanele din sudul Basarabiei şi din nordul Bucovinei”, a afirmat Mircea Druc.

Republica Moldova devine prima ţară din vecinătatea estică a Uniunii Europene ai cărei cetăţeni nu vor mai avea nevoie de vize pentru a intra în statele blocului comunitar. Singura condiţie pentru cetăţenii moldoveni este ca ei să aibă un paşaport de tip nou, biometric.

Europarlamentarii români au pledat în mod constant pentru apropierea Uniunii Europene de Republica Moldova. „Moldovenii vor avea acelaşi sentiment de libertate, cumva, pentru că pot călători în Uniunea Europeană, pot să-şi vadă rudele din Uniune, pentru că sunt mulţi care lucrează acolo, pot să vină rudele să-i vadă şi apoi să se întoarcă fără probleme. Oamenii de afaceri îşi pot face contacte mult mai repede şi până la urmă este şi un semnal din partea Uniunii Europene că Moldova face parte din Europa”, a declarat europarlamentarul Marian-Jean Marinescu, cel care a fost și raportor al grupului PPE pentru această propunere.

Votul din Parlamentul European vine la aproape trei luni de la parafarea de către Republica Moldova a Acordul de asociere cu Uniunea Europeană.

Decizia Parlamentului European urmează să fie confirmată şi de Consiliul European din aprilie şi va deveni oficială la 20 de zile după publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri