Într-o mănăstire din Italia, populiștii se pregătesc de cucerirea Europei. În spatele proiectului, un fost consilier al lui Trump

Data actualizării: Data publicării:
steve banon tabara populisti

Alegerile europene se apropie, la sfârşitul lui mai, şi se prognozează victorii mari pentru partidele de extremă dreapta. Un sondaj recent sugerează că partidele populiste, eurosceptice, ar putea deveni cele mai puternice forţe în ţări ca Franţa, Polonia şi Italia. Steve Bannon e considerat unul dintre personajele-cheie care trag sforile în spatele sprijinului crescând pentru neo-conservatori. Bannon e fostul consilier al lui Donald Trump. Şi se spune că el i-a adus victoria în alegeri lui Trump, în 2016, în Statele Unite. Acum, el îşi exercită influenţa într-un număr de ţări din Europa, printre care şi Italia. Urmăriți un reportaj marca „Focus Europa”, un proiect Digi24 şi Deutsche Welle. Emisiunea e difuzată vinerea la ora 23:00 și în reluare sâmbăta la ora 18:30.

Vizităm o fostă mănăstire cartusiană din micuţul sat Trisulti, aflată la două ore sud-est de Roma. Aici, îl cunoaştem pe Benjamin Harnwell, pe care Steve Bannon l-a instalat ca strateg-şef al său în ceea ce se doreşte a fi o tabără de instruire pentru următorul val de gânditori şi activişti populişti. 

Aici, într-un peisaj rural liniştit şi izolat, misiunea lui Benjamin Harnwell e să înfiinţeze un centru de pregătire într-o fostă mănăstire din Trisulti. O academie cu vederi extrem de conservatoare.

Cu aşa-zisul său Institut pentru Demnitate Umană, Harnwell şi-a propus un ţel ambiţios - să salveze civilizaţia occidentală, mobilizând creştini şi evrei în lupta împotriva Islamului, şi, în misiunea sa, face referire la modele religioase.

benjamin harnwell
Benjamin Harnwell își propune să-i mobilizeze pe creștini și evrei în lupta contra islamului. El coordonează un așa-zis Institut al Demnității Umane, în fapt un cerc pentru ultraconservatori

„Aici, în spatele meu, vedeţi înfăţişat martiriul Sfântului Bartolomeu. A fost jupuit de viu pentru credinţa lui în Iisus Hristos. Trebuie să vă amintiţi că în prezent, în lume, creştinismul e cea mai persecutată religie. Noi, cei din Vest, uităm adesea acest lucru”, spune Benjamin Harnwell.

Academia intenţionează să pregătească tineri politicieni ca să devină catolici fervenţi şi populişti de dreapta.

Benjamin Harnwell: „În generaţia următoare, Trisulti va deveni centrul global al luptei pentru apărarea bazei iudeo-creştine a civilizaţiei occidentale, nu doar aici, în Europa, ci în toată lumea”.

Catolicii par să-l considere pe Steve Bannon partenerul ideal pentru acest proiect. Fostul strateg-şef al lui Donald Trump se întâlneşte cu Harnwell în mod regulat, la Roma. Cei doi s-au întâlnit prima dată când Bannon administra site-ul ultraconservator Breitbart News. Bannon priveşte cu entuziasm proiectul lui Harnwell.

steve bannon
Steve Bannon vrea să reunească populiștii din toate țările europene

Steve Bannon: „Sunt onorat că m-a rugat să-l ajut. Încerc să aduc, poate, puţină abilitate organizaţională şi donatori, oameni din mediul universitar pe care-i ştiu în toată lumea şi care pot preda”

Steve Bannon vrea să reunească forţe populiste şi identitare în Italia şi în alte ţări europene.

Citiți și:  Salvini, prietenul lui Dragnea, încearcă să-i unească pe dușmanii UE. Ce va face PSD?

Un patronaj al catolicilor conservatori îi serveşte foarte bine cauzei. El urmăreşte, de asemenea, cu atenţie, alegerile pentru Parlamentul European de luna viitoare.

Steve Bannon: „De asta se tem. Pentru că mişcarea populistă, naţionalistă, pentru suveranitate, are politicieni măreţi, un mesaj măreţ şi acum are susţinere şi adepţi. Şi de-asta trăim un moment de răscruce şi de vârf şi vom avea, poate, dacă avântul se păstrează, în Spania şi în alte naţiuni, o victorie uluitoare în luna mai”.

Cercurile ultraconservatoare de la Vatican îi susțin proiectul lui Steve Bannon

Pentru Bannon, academia ar trebui să devină un ideal loc de pregătire pentru cruciaţii săi. Printre susţinătorii săi se numără cercuri ultra-conservatoare de la Vatican - care resping apelurile liberale ale Papei Francisc la includere şi sprijin pentru imigranţi.

cardinal conservator trump
Cardinalul american Raymond Leo Burke. Cercurile ultraconservatoare de la Vatican îl sprijină pe Steve Bannon

Cardinalul american Raymond Leo Burke e şeful consiliului consultativ de la Institutul din Trisulti. El a sprijinit pe faţă agenda conservatoare a lui Donald Trump, în Statele Unite.

Vocile critice văd această nouă mişcare drept o alianţă neavenită, care va încerca să folosească Trisulti pentru a submina societăţile democrate pluraliste, condusă de catolici arhiconservatori, care se bazează pe ajutorul agitatorilor politici ca Steve Bannon.

„Ceea ce au în comun e un cult obsesiv al identităţii. Spun: reprezentăm creştinătatea, civilizaţia occidentală, Europa întemeiată pe valorile iudeo-creştine, şi suntem invadaţi, aşa că trebuie să ne apărăm”, explică analistul Marco Politi.

Proteste

Mulţi locuitori din Trisulti au protestat: nu-i vor aici pe Steve Bannon şi pe populiştii lui de extremă dreapta. Mănăstirea e un sit religios, loc de pelerinaj şi atracţie turistică. Ei cer ca guvernul să rezilieze contractul de închiriere a proprietăţii.

abatia tabara populisti
Mînăstirea de la Trisulti ar putea găzdui un centru al formării populiștilor europeni, sub oblăduirea lui Steve Bannon

Daniela Bianchi: „De ce e o mănăstire locală folosită pentru un proiect ideologic? Trisulti va deveni platforma de lansare a unei mişcări. Uitaţi-vă numai la ideile acestei mişcări, la sursele sale de finanţare şi la scopurile sale!”

Benjamin Harnwell rămâne încrezător. Contractul de închiriere e valabil, spune el. Planurile pentru începerea operaţiunilor au demarat. Ce-i mai poate opri acum, pe el şi pe Bannon?

Benjamin Harnwell: „Cultura e înaintea politicii şi la asta lucrăm. Deci cred că tot ce vom face îi va ajuta pe Matteo Salvini şi pe oricare dintre mişcările populiste naţionaliste din Europa sau din lume”.

Planurile lui Harnwell par clare: Trisulti ar trebui să devină o platformă de lansare pentru ca populiştii de extremă dreapta să domine Europa - speră el - cu binecuvântarea clericilor catolici arhi-conservatori sus-puşi.

Academia doreşte să înceapă primele cursuri în această vară. Înainte de asta, însă, rămâne de văzut cât de bune vor fi rezultatele naţionaliştilor şi populiştilor la alegerile europene din luna mai.

Citiți și: De ce ia amploare populismul în Europa de Vest și care sunt riscurile pentru România

Proteste și populism în Europa. Ce influență are Rusia?

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Prin ce trece acum Kate, detalii care te lasă fără cuvinte. Frumuseţea ei ar fi rămas doar o amintire. Noi...
Digi FM
Dorian Popa, întrebat dacă a înșelat-o pe Claudia, fosta lui iubită: "Am greșit. Cred că este de ajuns să...
Pro FM
Dana Nălbaru, retrasă din viața publică, duce un trai liniștit la țară. Ea văruiește copacii, soțul ei...
Film Now
Zendaya, adevărul despre scenele intime din filmul „Challengers”: „Trebuia să ne simțim bine unul cu celălalt”
Adevarul
Turist italian șocat de mașinile scumpe din București: „Sunt mai multe BMW-uri decât în Germania" VIDEO
Newsweek
VIDEO Rachete SUA ATACMS au distrus 5 lansatoare rusești de 3.000.000.000$, în Crimeea într-o noapte
Digi FM
O femeie a încercat să obțină un împrumut cu un cadavru în scaun cu rotile: “Unchiule, mă asculți? Trebuie să...
Digi World
Un influencer din Rusia și-a lăsat fiul de o lună să moară de foame. L-a "hrănit" cu "lumina soarelui, nu cu...
Digi Animal World
Câinele din București care i-a emoționat pe internauți. Și-a așteptat răubdător stăpână în vârstă, în timp ce...
Film Now
Brian Cox critică performanța lui Joaquin Phoenix în filmul „Napoleon”: „Aș fi interpretat acel rol mult mai...