Video&Foto O statuie a fostului rege belgian care a colonizat Congo a fost înlăturată dintr-un scuar din Anvers

Data actualizării: Data publicării:
O statuie a fostului rege Leopold al II-lea, înlăturată dintr-un scuar din Anvers
Foto: Agerpres

O statuie a fostului rege Leopold al II-lea, acuzat de atrocităţi în Congo, a fost retrasă dintr-un scuar din Anvers, fiind transferată în depozitele unui muzeu din oraș, potrivit Agerpres.

Decizia intervine după protestele care au avut loc în weekend împotriva rasismului şi ca omagiu pentru George Floyd, afro-americanul omorât de un poliţist alb la Minneapolis, în SUA.

Statuia lui Leopold al II-lea a fost vandalizată săptămâna trecută, la fel ca şi alte busturi reprezentându-l pe fostul suveran.

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Descendent al dinastiei germane de Saxa-Coburg, Leopold al II-lea, rege al belgienilor între 1865-1909, a rămas în memorie mai ales pentru a fi colonizat Congo (actuala Republică Democratică Congo), aflat multă vreme în proprietatea sa privată.

În numele “misiunii civilizatoare” a Belgiei în Congo, el a instituit un regim descris de istorici ca extrem de brutal, bazat pe exploatarea cauciucului prin intermediul muncii forţate.

Potrivit lui Johan Vermant, purtător de cuvânt al primarului din Anvers, Bart De Wever, statuia de la Ekeren urma oricum să fie îndepărtată în cadrul unei reamenajări a scuarului în 2023.

Însă, întrucât a fost “grav vandalizată”, transferul său la Muzeul Middelheim din Anvers a fost devansat, a explicat el pentru AFP.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

O purtătoare de cuvânt a Muzeului Middelheim, cunoscut pentru expunerea de sculpturi în aer liber, a confirmat primirea statuii. 'Se află în depozitul nostru, vom examina în ce stare este şi vom vedea pe urmă' ce vom face cu ea, a afirmat ea pentru AFP.

Un grup intitulat “Să reparam istoria” cere retragerea din spaţiul public din Bruxelles a tuturor statuilor lui Leopold al II-lea, pe care îl acuză de 'exterminarea' a milioane de congolezi.

Editor: Cristina Iancu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri