Partidul antimigrație AfD, victorie la alegerile locale în fieful cancelarului german

Data publicării:
Christian Democrats (CDU) Hold Annual Federal Congress
KARLSRUHE, GERMANY - DECEMBER 15: German Chancellor and Chairwoman of the German Christian Democrats (CDU) Angela Merkel pictured at the annual CDU federal congress on December 15, 2015 in Karlsruhe, Germany. The CDU is meeting following a dramatic year in which Germany admitted approximately one million migrants and refugees under an open-door policy spearheaded by Merkel. A growing number of CDU members think Merkel has gone too far and see the influx as a burdensome challenge that should have been capped sooner. (Photo by Thomas Lohnes/Getty Images)

Partidul cancelarului german Angela Merkel, CDU, a suferit o înfrângere grea în alegerile pentru Parlamentul landului Mecklenburg-Pomerania Occidentală, fost fief la şefei Guvernului, scrie News.ro. CDU s-a clasat pe cea de-a treia poziție, cu 19% dintre sufragii, fiind depășit de formațiunea de extremă dreaptă Alternativa pentru Germania (AfD), care a obținut 20,8% din voturi. Aceste alegeri sunt considerate un test înaintea alegerilor parlamentare de anul viitor.

Christian Democrats (CDU) Hold Annual Federal Congress
Foto: Gulliver/ Getty Images

Pe primul loc s-a clasat partidul de centru-stânga Partidul Social-Democrat (SPD), cu 30,6% din voturi, iar pe cel de-al doilea Alternativa pentru Germania (AfD), cu 20,8% din voturi. Este pentru prima dată când formaţiunea de extremă-dreapta intră în legislativului landului din nord-estul ţării. AfD este deja reprezentată în alte opt parlamente regionale şi, potrivit sondajelor, va intra şi în cel naţional după alegerile generale.

Totuși, rezultatele alegerilor arată că, în ciuda pierderilor suferite, SPD şi CDU vor putea forma o coaliţie pentru încă un mandat de cinci ani. Cu toate acestea, liderul SPD, Erwin Sellering, nu a confirmat duminică nici dacă va încerca, nici dacă va renunţa la o astfel de alianţă.

Cancelarul Angela Merkel, la putere din 2005, nu a anunţat încă dacă va candida în acest scrutin pentru al patrulea mandat. Invitată weekendul trecut la postul ARD, Angela Merkel a spus că îşi va anunţa decizia „în timp util".

Potrivit unui sondaj publicat duminica trecută de Bild am Sonntag, unul din doi germani s-ar opune ca Merkel să candideze pentru al patrulea mandat.

Seria de atacuri sângeroase care a zguduit Germania în iulie, dintre care două au fost revendicate de gruparea jihadistă Statul Islamic, a relansat dezbaterea cu privire la politica de primire a azilanţilor a lui Merkel, care a autorizat intrarea în ţară, anul trecut, a aproximativ un milion de refugiaţi, provenind în principal din Orientul Mijlociu şi Africa.

Considerată mult timp o figură liniştitoare, supranumită „Mutti" (mama) de către compatrioţii săi, Merkel este contestată inclusiv în interiorul CDU.

În ultimele săptămâni, odată cu apropierea unui an de când a decis să suspende regulile europene în domeniul imigraţiei şi să autorizeze ca zeci de mii de refugiaţi să părăsească Ungaria, ţara în care au intrat prima dată în spaţiul european, pentru a trece în Austria şi apoi în Germania, presa germană a reconstituit cu minuțiozitate contextul în care Angela Merkel a luat această decizie.

Presa germană scrie că ea a avut dreptate să deschidă frontierele, pentru a evita o criză umanitară majoră, dar atrage atenția că Angela Merkel a recunoscut prea încet consecinţele deciziei pe care a luat-o şi s-a înşelat în privința partenerilor ei europeni, crezând în mod eronat că ei aveau să accepte să împartă povara.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri