Statele UE au căzut de acord: Călătoriile se vor relua în această vară. Ce presupune „certificatul verde” și care sunt dificultățile

Data actualizării: Data publicării:
telefon mobil cu certificat de vaccinare pe ecran
Comisia Europeană dorește să pună la punct pașaportul de vaccinare până în luna iunie. Foto: Profimedia Images

Țările Uniunii Europene au căzut de acord, miercuri, să lanseze certificatul destinat călătoriilor pentru a redeschide turismul în această vară. Decizia, agreată la nivel de ambasadori, va fi negociată în detaliu luna viitoare cu deputații europeni, astfel încât până în vara anului 2021 să fie deja gata cadrul pentru acest document, relatează Reuters. 

Acest certificat ar permite celor vaccinați, celor care au trecut prin boală sau celor cu test negativ de COVID să călătorească mai ușor în țările membre UE, unde de mai bine de un an industria turismului este în suferință din cauza restricțiilor. 

Parlamentul European, care trebuie să aprobe propunerea pentru a intra în vigoare, își va face cunoscută poziția spre sfârșitul acestei luni, iar negocierile finale între eurodeputați, ambasadorii UE și Comisia Europeană vor începe în mai. 

Certificatul verde digital va avea valabilitate un an

Statele membre au stabilit ca durata de aplicare a reglementării privind certificatul european de sănătate destinat facilitării călătoriilor în UE să fie de un an, conform textului adoptat miercuri de ambasadorii celor 27 de state ale blocului comunitar.

Propunerea iniţială a Comisiei Europene prevedea ca acest „certificat verde digital” - care ar trebui să intre în vigoare până la sfârşitul lunii iunie - să fie valabil până când Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va declara că pandemia de COVID-19 a luat sfârşit. Dar statele membre au refuzat să depindă de un organism din afara UE, așa că au modificat această dispoziţie. Textul prevede acum ca reglementarea să se aplice timp de 12 luni de la intrarea sa în vigoare, urmând ca executivul european să facă un raport de evaluare cu trei luni înainte de sfârşitul acestei perioade, scrie AFP, preluată de Agerpres.

Potrivit textului, o suspendare sau o prelungire a certificatului trebuie să aibă loc printr-o procedură legislativă ordinară, adică implicând Consiliul UE (care reprezintă statele membre) şi Parlamentul European, şi nu doar Comisia Europeană.

Acest instrument vizează cele 27 de ţări ale UE, dar şi state care nu sunt membre ale UE, dar care fac parte din spaţiul Schengen: Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein.  De asemenea, au fost adăugate unele dispoziţii privind recunoaşterea certificatelor emise de ţări din afara UE.

Statele membre vor fi obligate să recunoască vaccinurile aprobate de UE.

Totuși, unele țări ar putea să emită certificate care să menționeze și vaccinul Sputnik din Rusia sau Sinovac din China, care sunt autorizate numai pe teritoriul lor. Celelalte state membre UE urmează să decidă dacă vor accepta sau nu certificatele de vaccinare pe care sunt trecute vaccinuri ce nu sunt aprobate de autoritatea europeană.

Politico: Viitoarele pașapoarte de vaccinare riscă să provoace un haos „digital” în UE în privința stocării și uniformizării datelor

În paralel, țările UE urmăresc să se asigure că sunt disponibile „soluțiile tehnologice necesare”, astfel încât noile certificate, digitale sau pe hârtie, să poată fi emise, se arată în documentul agreat miercuri de Cei 27.

În condiţiile în care mai multe ţări au început deja să implementeze propriile certificate, textul prevede o perioadă de tranziţie de şase săptămâni pentru ca aceste ţări să îşi poată adapta sistemul la cadrul european comun.

Precizarea vine în condițiile în care viitorul pașaport de vaccinare propus de Uniunea Europeană riscă să se împotmolească într-o veritabilă „birocrație digitală” europeană, în lipsa unor standarde clare prin care aceste adeverințe digitale să poată fi interoperabile, certificate și unanim valabile în întreg spațiul comunitar, se arată într-o analiză Politico.

Unele guverne europene încearcă deja să dezvolte diverse aplicații prin intermediul cărora propriii cetățeni să facă dovada vaccinării, testării sau a faptului că au fost bolnavi și s-au vindecat de COVID-19. Scopul declarat: facilitarea călătoriilor în afara granițelor, în special pentru sezonul turistic de vară.

Problema este că nu se știe, momentan, cum vor interacționa sau dacă se vor „recunoaște” între ele toate aceste aplicații la nivelul întregii Europe, atunci când va fi cazul.

Estonia, de pildă, dezvoltă în acest moment propria sa variantă de pașaport de vaccinare. O primă variantă experimentală (versiunea beta a aplicației) urmează a fi testată la sfârșitul acestei luni.

„Întregul proces este unul extrem de rapid, chiar și pentru Comisia Europeană”, a declarat un reprezentant al companiei de tech estoniene care dezvoltă varianta digitală a viitorului pașaportul de vaccinare.

Momentan, în UE se aplică strategia „Fiecare pentru el”

Aplicația estoniană va fi astfel lansată înainte ca Uniunea Europeană să decidă care vor fi standardele după care se vor realiza viitoarele adeverințe electronice verzi

Franța plănuiește, de asemenea, să integreze propriul său certificat digital de vaccinare într-o aplicație deja existentă de urmărire și depistare a contactelor COVID. Această aplicație nu e compatibilă, în acest moment, cu restul aplicațiilor similare dezvoltate în UE.

La nivelul Uniunii nu există, momentan, o directivă comună valabilă pentru toate statele europene referitoare la modul în care să arate „pașaportul COVID”. La jumătatea lunii martie, Comisia Europeană a prezentat doar o propunere pentru certificatul digital de vaccinare, în încercarea de a impulsiona sectorul turismului, grav afectat de pandemie.

Adeverința electronică verde va acoperi trei tipuri de adeverințe – adeverințele de vaccinare, adeverințele privind testarea pentru SARS-CoV-2 (prin teste RT-PCR sau teste antigenice rapide) și adeverințele pentru persoanele care s-au vindecat de COVID-19.

Codul QR de pe viitorul pașaport de vaccinare și datele din „spatele” lui, unul dintre principalele obstacole digitale

Certificatele ar urma să fie eliberate în format digital sau pe suport de hârtie. Ambele vor avea un cod QR care va conține informații esențiale necesare, precum și o semnătură digitală care să ateste autenticitatea adeverinței.

O problemă legată de standardizarea și interoperabiliatea datelor la nivelul UE o reprezintă exact acest cod QR și, mai ales, ce se află „în spatele lui”: informații medicale, felul în care acestea sunt procesate și stocate. Fiecare guvern dispune de resurse și grade diferite de digitalizare la nivelul administrației publice și instituțiilor medicale și de sănătate publică.

De asemenea, deși nu toate țările impun obligativitatea prezentării unui pașaport de vaccinare, acest certificat are toate șansele să fie oricum necesar, din moment ce principalele companii aeriene private îl vor cere oricum pentru a putea călători în străinătate cu avionul. 

Liniile aeriene globale care formează Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA) şi-au exprimat încă de la începutul anului sprijinul faţă de crearea unor certificate de vaccinare împotriva COVID-19, cu care pasagerii să poată zbura liber prin Europa.

IATA reprezintă 290 de companii aeriene din întreaga lume. Această organizaţie dezvoltă, în acest moment, o aplicaţie numită Travel Pass care le va permite pasagerilor să descarce întreaga documentaţie care să ateste faptul că sunt vaccinaţi anti-COVID.

Editor : Mihnea Lazăr

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri