Sari la conținut

Primul pas către Brexit trece cu bine testul în Parlamentul britanic

Parlamentul britanic a aprobat în cursul nopții de luni spre marți proiectul de lege al guvernului destinat să pună capăt supremației dreptului european în Marea Britanie, cu ocazia primului vot asupra acestui text important în procesul ieșirii din Uniunea Europeană, transmite AFP, preluată de Agerpres.

Britain Reacts To The EU Referendum Result

Foto: Guliver/Getty Images

După mai multe ore de dezbateri, deputații din Camera Comunelor au adoptat cu 326 de voturi „pentru” acest text care urmează să intre în a doua etapă parlamentară. 290 de parlamentari au votat împotrivă.

Potrivit BBC, premierul Theresa May a salutat votul din Camera Comunelor și a spus că rezoluția oferă „siguranță și claritate”, însă opoziția laburistă a descris demersul drept un „afront la adresa democrației parlamentare”. Unii parlamentari spun că astfel are loc o confiscare a prerogativelor lor de către guvern. Criticii acuză că miniștrilor le este acordat dreptul de a schimba legi fără a mai consulta Parlamentul.

Prin această rezoluție se anulează practic o lege din 1972 ce consfințea intrarea Marii Britanii în Comunitatea Economică Europeană. Rezoluția stipulează că toate legile existente ale UE reprezintă legislație britanică, astfel încât să nu fie niciun vid de natură legală în momentul efectiv al Brexitului. 

Guvernul spune că trebuie să aibă capacitatea de a face schimbări minore, de natură tehnică, pentru a asigura o tranziție ușoară.

Rezoluția va intra acum într-o nouă dezbatere în comisiile parlamentare.