Reacția europarlamentarului maghiar după ce a fost respins de Comisia JURI, alături de Rovana Plumb

Data actualizării: Data publicării:
László-Trócsányi-twitter
Foto: twitter.com/trocsanyi

Europarlamentarul maghiar László Trócsányi, propus de guvernul de la Budapesta comisar european, a criticat decizia Comisiei Juridice a PE de a-l respinge definitiv de la ocuparea acestei funcții, alături de europarlamentarul român Rovana Plumb, propusă de guvernul Dăncilă. El urma să ocupe portofoliul pentru extindere şi politica de vecinătate, dacă ar fi fost acceptat.

„Am aflat astăzi cu consternare de decizia luată de Comisia Juridică a Parlamentului European”, a spus el, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta  a mai spus că „injustiția flagrantă, lipsa transparenței, clara și deliberata încălcare a legii și procedurii și eșecul respectării principiilor de bază ale democrației îmi amintesc de vremuri care credeam că au trecut”.

„Nu sunt afectați doar avocatul și gânditorul, dar și persoana. Decizia în cauză este într-adevăr o salbă de minciuni, scurtături greșite și tendențioase. Când avocatul este insultat, atunci el nu are altă alegere decât să își caute dreptatea în instanță”, adaugă László Trócsányi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Purtător de cuvânt al PE: Plumb și Trocsany, incompatibili cu Tratatele și Codul de conduită

Șeful biroului de purtători de cuvânt al Parlamentului European, Jaume Duch Guillot, a transmis luni că propunerile de comisari europeni desemnați de România și Ungaria au fost respinși de Comisia Juridică, deoarece sunt incapabili să exercite funcțiile lor în acord cu Tratatele și Codul de Conduită.

„Comisia Juridică a Parlamentului European a votat că cei doi comisari desemnați (România și Ungaria) sunt incapabili să exercite funcțiile lor în acord cu Tratatele și Codul de Conduită. Președintele Parlamentului European va întreba acum ce pași intenționează să ia Ursula von der Leyen”, a scris Jaume Duch Guillot, pe Twitter, potrivit Mediafax.

Comisia pentru Afaceri Juridice (JURI) a Parlamentului European a decis, luni, prin vot, că Rovana Plumb și Laszlo Trocsanyi nu sunt apți pentru funcția de comisar european. Comisia va trimite o scrisoare către președintele PE, David Sassoli.

Rovana Plumb a transmis luni o scrisoare Comisiei JURI din PE, în care precizează că împrumutul controversat a fost achitat cu două apartamente deținute de aceasta în România, astfel datoria care a generat îngrijorări în cadrul audierii sale în comisie nu mai există.

Potrivit declarației de avere depuse în data de 25 iunie 2019 la Camera Deputaților, Rovana Plumb ar avea un împrumut la BRD făcut în anul 2007, în valoare de 800.000 euro, cu scandență în 2030. De asemenea, Plumb mai are un împrumut făcut în acest an, în valoare de 800.000 lei, cu scadență în 2021.

La categoria „plasamente, investiții directe și împrumuturi acordate” apare suma de 800.000 lei, sumă plătită conform Legii 334/2006. Beneficiarul a fost „mandatar financiar PSD pentru campania europarlamentare 2019”, potrivit declarației de avere care apare pe site-ul Camerei Deputaților.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri