Reportaj CNN. VIDEO cu momentul în care părinții unui copil sunt dați jos din mașină și omorâți de ruși în fața lui

Data actualizării: Data publicării:
Militari ruși omoară civili ucraineni după ce îi dă jos mașină.
Militarii ruși filmați din dronă când îi omoară pe părinții unui copil, chiar în fața lui, după ce i-au dat jos din mașină.

Mai mulți civili ucraineni au devenit spaima militarilor ruși, după ce au început să-și folosească dronele ca să detecteze tancurile și blindatele rusești. Într-un reportaj realizat de CNN, vedem cum echipa de amatori de drone luptă din greu în fiecare zi pentru a ajuta armata ucraineană să reziste în fața invaziei. Imaginile obținute de CNN sunt foarte explicite și tulburătoare. Într-una dintre ele se vede cum militarii ruși îi omoară pe părinții unui copil, chiar în fața lui, după ce i-au dat jos din mașină.

Reporter CNN: Este ca o scenă de la porțile iadului. Oamenii morți zac pe o autostradă la vest de Kiev. Unii dintre ei au rămas lângă mașinile lor distruse, în timp ce câinii sunt în căutare de hrană. Asta au lăsat în urmă forțele rusești când s-au retras din zonă.

Oleksandr Radzikhovskiy spune că aceștia erau civili, care au fost atacați de militarii ruși aflați într-un tanc: Este o zonă de război. Vedeți? Aceste mașini, uitați, erau în linie. Nu sunt mașini aici pentru că nu le lăsau să treacă. Trăgeau imediat ce se apropiau”.

Guvernul rus neagă că trupele țintesc civili și spune că acuzațiile sunt false și propagandiste. Însă Oleksandr face parte dintr-o unitate care operează drone și care a filmat un astfel de incident.

Era 7 martie când rușii încă aveau controlul total asupra acestei zone și un grup mașini se deplasa pe autostradă. Au făcut cale întoarsă după ce au fost atacați de acest tanc.

În imagini se vede o cum o mașină este oprită de militarii ruși, iar șoferul coboară. Și-a ridicat mâinile deasupra capului și imediat a fost împușcat. Doi oameni au fost uciși în acea zi, Maksim Iovenko și soția sa, Xenia, care se afla în vehicul. Familia le-a confirmat identitățile pentru CNN.

După incident, drona a filmat și cum trupele rusești scot alți doi oameni din mașină. Rudele au confirmat că cei doi erau fiul de șase ani al cuplului și un prieten de familie, care călătorea cu ei. Amândoi au fost eliberați mai târziu. Soldații ruși verifică apoi corpul lui Maksim, după care îl târăsc în altă parte.

Acest incident este traumatizant, dar și motivant pentru unitatea lui Oleksandr. În viața de zi cu zi, înainte de război, eram civili cărora le plăcea să controleze drone și să filmeze clipuri pentru YouTube. Când a început războiul, am devenit o parte vitală a rezistenței”, spune acesta.

Oleksandr ne-a trimis filmări lungi de câteva ore, în care echipa lui caută vehicule rusești și chiar le găsesc, deși sunt aproape imposibil de detectat. După aceea, îi ajută pe ucraineni să le lovească.

Oleksandr: Suntem ochii lor. Spunem asta pentru că poți vedea cu ochii și apoi să raportezi. Imediat ce vezi, poți plănui un atac aerian sau cu artilerie.
Reporter: Cât timp durează să trimiteți informații în locurile potrivit pentru a putea apoi să acționați pe baza respectivelor informații?
Oleksandr: În cel mai bun caz, durează câteva minute.

Și, uneori, un mic țânțar poate elimina o întreagă turmă de elefanți. Aceasta este o dronă a unității lui Oleksandr, care caută o coloană de tancuri rusești și vehicule blindate. Iar aceasta este respectiva coloană, după ce drona a depistat-o. Oleksandr spune că unități precum a lui au jucat un rol major în alungarea trupelor ruse, deși ucrainenii sunt depășiti de situație.

„Putem spune că nu vrem să rămânem aici, că este sinucidere și că trebuie să plecăm, dar militarii trebuie să rămână. Primesc ordin să rămână, deci trebuie să rămână. Pot muri, dar rămân aici, rămân pe poziții”, ne-a mai spus ucraineanul.

Nimeni nu știe câți soldați ruși au murit aici, dar grupul lui Oleksandr spune că mulți au fost eliminați de acest grup de piloți amatori de drone, care vor să-și apere țara.

Editor : Liviu Cojan

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri