Sari la conținut

Summit UE-Canada duminică, pentru semnarea CETA

Reuniunea la vârf pentru semnarea acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada (CETA) va avea loc duminică, a anunțat vineri seara președintele Consiliului European, Donald Tusk, informează Agerpres. Semnarea acestui acord înseamnă și liberalizarea vizelor pentru românii care vor să călătorească în Canada, începând din decembrie anul viitor.

Theressa May Attends Her First EU Council Meeting As British Prime Minister

Gulliver/Getty Images

„Misiune îndeplinită! Tocmai am convenit cu premierul Justin Trudeau să ținem summitul UE — Canada duminică!”, a scris Donald Tusk într-un mesaj pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al Consiliului European a precizat că semnarea va avea loc la Bruxelles, în cadrul unei ceremonii programate în jurul orei prânzului.

Semnarea CETA a devenit posibilă după ce Belgia a fost în măsură să își dea acordul. Parlamentul regiunii belgiene francofone Valonia a dat, vineri, undă verde, după ce blocase întreg procesul, cu câteva zile înaintea încheierii.

O moțiune a parlamentului valon prin care i se cere șefului executivului local, Paul Magnette, să delege guvernul federal pentru a semna CETA în numele Belgiei a fost aprobată cu 58 de voturi pentru și cinci împotrivă, în cadrul unei ședințe plenare extraordinare care a avut loc în capitala regiunii francofone din sudul Belgiei, Namur.

„CETA amendat, CETA corectat este mai corect decât vechiul CETA; el oferă mai multe garanții decât vechiul CETA și este cel pe care eu îl apăr în fața dumneavoastră”, a spus Magnette în cadrul discursului susținut în ședința plenară extraordinară.

După negocierile-maraton cu Comisia Europeană, apoi cu Canada și în final cu guvernul federal belgian și cu celelalte regiuni belgiene, Paul Magnette a anunțat joi că s-a ajuns la o poziție comună a Belgiei referitoare la CETA. Compromisul belgian a fost acceptat de ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, declarase că nu va lua legătura cu premierul canadian Justin Trudeau până la încheierea acestui proces. 

Miercuri seara, în lipsa unui acord din partea Belgiei, summitul UE — Canada care urma să aibă loc joi la Bruxelles pentru semnarea CETA a trebuit să fie anulat.