Sari la conținut

Un an de la atentatele din Paris | Concert Sting la Bataclan

Franţa comemorează din nou victimele terorismului. Mâine se împlineşte un an de la atentatele de la Paris, iar în această seară, sala de concerte Bataclan, una dintre ţintele teroriştilor, a fost redeschisă printr-un concert al artistului britanic Sting. Trauma cumplită care a curmat destinele a 130 de oameni şi a marcat definitiv o întreagă naţiune a devenit un reper în toată lumea.

A trecut un an, dar amintirea acelor momente de groază, incertitudine şi haos este cât se poate de vie în memoria colectivă. Cei care au scăpat cu viaţă din iadul de la Bataclan înţeleg abia acum că rănile fizice s-au vindecat, dar pentru traumele psihice nu există încă tratament.

Supravieţuitor al atacului de la Bataclan: „Acum o lună aş fi spus că mă simt mai bine, că poate nu am depăşit definitiv momentul, dar lucrurile evoluează frumos. Dar apropierea de 13 noiembrie m-a împins din nou în anxietate şi teamă şi cred că am înţeles, am acceptat că nu voi mai fi niciodată acelaşi om”.

Şi pentru a nu da uitării momentul care a marcat istoria Franţei, sala de concerte Bataclan, locul celui mai sângeros dintre atentatele comise la Paris pe 13 noiembrie, şi-a redeschis porţile pentru iubitorii muzicii în ajunul comemorărilor naţionale.

Sting a fost a invitat să cânte la inaugurare.

Măsurile de securitate au fost la cel mai ridicat nivel.

Iar ororile comise în seara de 13 noiembrie la Paris vor servi peste ani drept exemplu pentru generaţiile prea tinere să înţeleagă acum semnificaţia terorismului în inima Europei.

Chiar şi preşedintele francez, confruntat cu atâtea alte provocări în ultimul an, îşi aminteşte cât se poate de clar cum a primit vestea atacurilor din Paris.

Francois Hollande, preşedintele Franţei: „În primul rând, trebuie să ne aducem aminte. În urmă cu un an, eram aici, pe acest stadion, asistam la un amical, Franţa-Germania. Apoi, au explodat trei bombe şi un om a murit, Manuel Diaz. Apoi, în timp ce urcam pe scări şi încercam să aflu ce s-a întâmplat, au avut loc alte atacuri în inima Parisului. Nu trebuie să uităm: 130 de oameni au murit şi sute au fost răniţi. În primul rând, în memoria lor, dar şi a supravieţuitorilor, trebuie să ne aducem aminte, trebuie să îi îmbărbătăm, să ne arătăm sprijinul şi solidaritatea. Şi, dacă suntem puternici, dacă există unitate, atunci vom învinge terorismul. Ne-am pregătit pentru asta ani la rând, luptăm împotriva lui. Ameninţarea este încă prezentă, dar vom fi puternici atât pe plan intern, cât şi extern”.