Galerie Foto Un car roman de ceremonie "aproape intact" a fost descoperit lângă orașul Pompeii

Data publicării:
Decorațiuni ale carului roman descoperit în Pompeii
Sursa foto: AFP PHOTO / POMPEII ARCHAELOGICAL PARK / HANDOUT

Un car roman de ceremonie "aproape intact" a fost descoperit în apropierea orașului Pompeii, arată un anunț al parcului arheologic, descoperirea fiind considerată "fără precedent" în Italia.

Carul ceremonial cu patru roți a fost găsit în pridovorul grajdurilor unde au mai fost găsite rămăsițele a trei cai în 2018, unul dintre aceștia aflându-se încă prins în hamuri, scrie France 24, care citează AFP.

Orașul italian Pompeii a fost îngropat în lavă și cenușă de o erupție a vulcanului Vezuviu petrecută în anul 79 d.Hr. Se estimează că erupția a ucis între 2.000 și 15.000 de oameni.

"Un car de ceremonie de mari dimensiuni, cu patru roți, alături de componente metalice și decorațiuni de bronz și alamă, rămăsițe mineralizate de lemn și mulaje ale unor materiale organice (frânghi și decorațiuni florale), a fost descoperit aproape intact", se arată în mesajul parcului arheologic. "Este o descoperire excepțională, care nu are comparație în Italia până acum - într-o stare excelentă de conservare".

Sursa foto: AFP PHOTO / POMPEII ARCHAELOGICAL PARK / HANDOUT
Sursa foto: AFP PHOTO / POMPEII ARCHAELOGICAL PARK / HANDOUT

Sit-ul arhteologic unde a fost găsit carul este denumit Civita Giuliana și se află la câteva sute de metri de orașul Pompeii.

Lucrările arheologice din zonă fac parte dintr-un program care are scopul să oprească activitățile ilegale, inclusiv săparea de tuneluri pentru a obține artefacte care să fie vândute pe piața neagră.

Potrivit anunțului parcului, jefuitorii de artefacte au ratat camera unde s-a aflat carul timp de 2.000 de ani, săpând prin stânga și dreapta locului.

Arheologii au acționat cu mare grijă pentru a scoate carul la lumină, inclusiv turnând ghips în goluri pentru a "conserva mulajele materialelor organice" care s-au descompus.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

"Pompeii continuă să uimească cu aceste descoperiri și va continua să facă acest lucru mulți ani de acum înainte, existând încă 20 de hectare care să fie excavate", a declarat Dario Franceschini, ministrul Culturii din Italia.

"Este un car ceremonial, care nu era folosit zilnic sau pentru activități agricole, ci la festivități, parade sau procesiuni", a declarat Massimo Osanna, directorul parcului arheologic.

Parcul arheologic Pompeii este al treilea cel mai vizitat obiectiv turistic din Italia, având aproape 4 milioane de vizitatori în 2019. El a fost închis după izbucnirea pandemiei de coronavirus, fiind redeschis abia în ianuarie 2021.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri