Un fost ministru din Mexic e judecat în SUA. Garcia Luna e acuzat că a primit milioane de dolari pentru a proteja traficanţii

Data publicării:
Genaro Garcia Luna, fostul ministru al Securității Publice din Mexic, vorbește la un pupitru, în 2012, în Mexico City.
Genaro Garcia Luna, fostul ministru al Securității Publice din Mexic. Foto: Profimedia Images

Genaro Garcia Luna, fost director al Agenţiei Federale de Investigaţii şi ministru al Securităţii Publice din Mexic, a avut prima înfăţişare într-un tribunal din SUA, unde este judecat pentru că ar fi primit milioane de dolari mită de la faimosul cartel Sinaloa pentru a proteja tocmai traficanţii pe care trebuia să îi prindă, scrie The Guardian.

Garcia Luna a fost pus sub acuzare în 2019, în urma unor mărturii obţinute în procesul în care a fost condamnat fostul lider al cartelului Sinaloa, Joaquin "El Chapo" Guzman.

Potrivit procurorilor americani, protecţia oferită de Genaro Garcia Luna le-a permis oamenilor lui "El Chapo" să aducă tone de droguri pe teritoriul Statelor Unite.

Acuzarea, care şi-a prezentat cazul, luni, spune că Garcia Luna îi avertiza pe membrii cartelului, atunci când erau în pericol să fie arestaţi.

"Inculpatul a luat mită milioane de dolari în numeroase rânduri. Este un om care a trădat şi ţara lui, a trădat-o şi pe a noastră", a declarat procurorul Philip Pilmar la prima înfăţişare.

Genaro Garcia Luna a devenit în 2001 director al Agenţiei Federale de Ivestigaţii din Mexic, o instituţie modelată după FBI. În 2006, acesta a fost numit ministru al Securităţii Publice, o poziţie în care datoria sa era să combată cartelurile de traficanţi de droguri.

Era acelaşi an în care preşedintele mexican de atunci, Felipe Calderon, implica armata în războiul cu cartelurile. Se estimează că 300.000 de crime au fost comise de atunci în valul de violenţe care a urmat.

Strategia mexicană a fost sprijinită şi de SUA, la vremea respectivă. Genaro Garcia Luna a avut mandat de ministru până în 2012. Ulterior, s-a mutat în Miami, unde a fost implicat în afaceri cu sisteme de securitate.

A fost arestat în 2019, când un martor din procesul lui "El Chapo" a spus că i-a înmânat personal lui Garcia Luna o servietă cu mai multe milioane de dolari, ca parte a înţelegerii pe care acesta o avea cu Sinaloa.

Genaro Garcia Luna pledează nevinovat pentru toate capetele de acuzare. Avocatul său, Cesar de Castro, a spus, la prima înfăţişare, că acuzaţiile la adresa clientului său sunt doar o răzbunare a cartelurilor.

"Nu există bani, nu există fotografii, nu există filmări, mesaje, e-mailuri, înregistrări, documente, nu există nicio dovadă credibilă că Genaro Garcia Luna a ajutat cartelul", a pledat avocatul.

"Nu lăsaţi cartelurile să vă păcălească", a adăugat acesta.

Procesul, care ar putea dura opt săptămâni, este urmărit cu interes atât în Mexic, cât şi în Statele Unite, dat fiind că ar putea ieşi la iveală şi cât de mult ştiau autorităţile americane despre presupusele legături cu cartelurile ale lui Garcia Luna, cu care colaborau direct.

Fostul politician mexican riscă minimum zece ani de închisoare, dacă va fi găsit vinovat. Pedeapsa maximă este de închisoare pe viață.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri