Un oraș polonez care s-a declarat „zonă liberă de LGBT” nu va mai primi fonduri europene și norvegiene de 8,8 milioane de euro

Data publicării:
Drapelele Poloniei și Uniunii Eropene.
Foto: GettyImages

Orașul polonez Swidnik, din estul țării, nu va mai primi fonduri europene și norvegiene în valoare de 8,8 milioane de euro ca urmare a politicilor sale discriminatorii față de comunitatea LGBT. Anterior, autoritățile locale din acest oraș au adoptat o rezoluție prin care el a fost declarat „zonă liberă de LGBT”.

Alte circa 100 de municipalităţi poloneze s-au declarat începând din 2019 „zone libere de LGBT”. În prezent mai sunt circa 90, după ce între timp unele au renunţat la acest demers în urma ameninţărilor Comisiei Europene că le va suspenda fondurile europene.

Primarul din Swidnik a declarat că decizia luată de administraţia sa reprezintă o „poziţie, nu o opoziţie” şi a criticat acţiunea Comisiei Europene de a sancţiona economic o asemenea hotărâre.

În schimb, opoziţia liberală a trimis administraţiei oraşului „facturi” cu fondurile pierdute, cerând membrilor acesteia „să plătească din propriul buzunar” sumele cu care ar fi trebuit să fie cumpărate maşini pentru poliţia locală şi să se construiască un nou centru civic şi o piaţă ecologică.

Liderul partidului ultraconservator polonez de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), Jaroslaw Kaczynski, spune că  „ideologia LGBT”, termenul inventat de extremiști pentru a-și justifica politicile discriminatorii, „ameninţă identitatea noastră, naţiunea noastră, existenţa ei şi statul polonez”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri