Video La veterinar, după mesele de Sărbători. Câini și pisici hrăniți cu sarmale, salată de boeuf sau slănină. "Au primit pomana porcului"

Data publicării:
Un cățel a pus capul pe o pisică
Sute de câini și pisici au ajuns la medic cu probleme digestive, după Sărbători. Foto: GettyImages

Nu doar oamenii au mâncat în exces zilele acestea, ci și animalele de companie. Sute de câini și pisici au ajuns la medic, de Sărbători, cu probleme digestive. Stăpânii le-au hrănit cu ce au avut prin casă, în unele cazuri chiar și cu sarmale, salată de boeuf sau slănină. În numai o săptămână, la Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași, de exemplu, au ajuns 120 de animale în stare gravă.

Andreea Despa - medic veterinar: „Avem un pui de cățel din rasa Doberman, prezentat în urma cu trei zile, deoarece avea tulburări gastrointestinale. Nu ar trebui ca ei să mănânce ceea ce mâncăm și noi la mese. Aici vorbim fie de sarmale, de salată boeuf, slănină.”

Însă toate aceste alimente sunt incluse de unii proprietari și în meniul animalelor de companie, de Sărbători. Unii câini sunt aduși apoi în stare critică la spital. Un astfel de caz a fost chiar în noaptea de Revelion.

Carla Pavlovenescu, medic veterinar: „A primit la pomana porcului o bucată întreagă de slănină și, evident, cățelușul s-a prezentat cu pancreatită.”

Cele mai multe patrupede care au ajuns la cabinetele veterinare au fost diagnosticate cu gastrite, enterite sau chiar pancreatită.

Andreea Despa, medic veterinar: „Nu procesează corespunzător toate aceste elemente și atunci apar toate aceste tulburări gastrointestinale. Avem pacienți care sunt internați pentru una, două zile. Din păcate, însă, o pancreatită poate rămâne spitalizată până la două-trei săptămâni.”

În perioada Sărbătorilor, au fost internate doar urgențe, însă, în numai o săptămână, s-au înregistrat 120 de cazuri.

„Numărul animalelor de companie care au avut nevoie de îngrijiri medicale la Spitalul Veterinar al Universității de Științele Vieții din Iași a crescut cu 60% în perioada sărbătorilor, comparativ cu prima jumătate a lunii decembrie. Au fost în special câini, dar și pisici cu probleme digestive”, a aflat jurnalistul Digi24, Ligia Pricopi.

Carla Pavlovenescu, medic veterinar: „Se suspicionează că ar fi mâncat dintr-o plantă din casă, mai exact, dintr-un crin pe care proprietara l-a primit cadou în perioada Sărbătorilor. Crinul este cea mai toxică plantă pentru pisici. Noi speram ca Simon să aibă o recuperare cât se poate de rapidă."

Medicii veterinari recomandă proprietarilor să evite să-și hrănească animalele de companie cu alimente pe care le cumpără pentru consum propriu sau cu resturile de la mesele lor și să se limiteze la hrana care este special concepută pentru câini sau pisici.

reporter : Ligia Pricopi / operator: Mihai Boaru

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri