O angajată a Primăriei Pașcani este acuzată că a luat 45.000 de euro mită. Cum își păcălea victimele

Data publicării:
DNA
O angajată a Primăriei Pașcani este acuzată de trafic de influență. Foto: Agerpres

O angajată a Primăriei Pașcani, județul Iași, a fost trimisă în judecată pentru trafic de influență în formă continuată. Femeia, spun procurorii, ar fi primit, în nici doi ani, 45.000 de euro mită. În schimbul banilor, aceasta le promitea oamenilor fie locuri de muncă în instituția la care lucra, fie diferite avize și autorizații emise de primărie. În atenția DNA au ajuns și cei care i-au dat mita, iar 4 dintre ei și-au recunoscut deja vina.

Potrivit procurorilor DNA, inculpata, inspector în cadrul Compartimentului Secretariat/Registratură din Primăria Municipiului Pașcani, județul Iași, ar fi luat mită de 13 ori.

"În perioada septembrie 2019 - iulie 2021, inculpata Oneață Monica, în calitatea menționată, ar fi pretins și primit de la mai multe persoane sumele totale de 37.100 euro și 37.900 lei, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra unor funcționari din cadrul Primăriei Municipiului Pașcani și că îi va determina pe aceștia să rezolve diverse solicitări ale persoanelor care au remis sumele de bani, constând în angajări în cadrul instituției menționate mai sus, obținerea unor autorizații de construire, a avizelor sau a altor documente necesare construcției unor imobile, încadrarea în grad de handicap și obținerea pensiei aferente", se arată în comunicatul DNA.

Concret, angajata Primăriei Pașcani cerea între 2.000 și 6.000 de euro pentru un loc de muncă în cadrul instituției la care lucra. Numai în 2020, spune DNA, femeia ar fi pretins și primit de la 3 persoane sumele de 6.000 euro, 5.500 euro, respectiv 2.000 euro, lăsând să se creadă că ar avea influență, astfel încât cei trei să fie angajați la compartimentul Medicină școlară din primărie, respectiv la Poliția Locală Pașcani.

De asemenea, în schimbul banilor primiți ca mită, femeia dădea asigurări că poate facilita și obținerea de autorizații și avize emise de primărie. În cursul lunii iunie 2021, de exemplu, angajata primăriei ar fi pretins și primit suma de 24.500 lei de la o singură persoană, în schimbul întregii documentații necesară construcției unui imobil.

În atenția DNA au ajuns, însă, și cei care au dat mită.

"În cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu patru inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență. În prezența apărătorilor aleși, cei patru inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor", transmite DNA.

 

 

Editor : Izabela Zaharia

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri