Video&Foto Parada militară de la București, 1 Decembrie 2019 - ÎNREGISTRAREA INTEGRALĂ

Data actualizării: Data publicării:
arcul de triumf parada
Ceremonia oficială de 1 Decembrie.. FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

1 Decembrie 2019, Ziua Națională a României și ziua în care se împlinesc 101 ani de la Marea Unire din 1918. Ca în fiecare an, parada militară de 1 Decembrie a fost așteptată cu multă emoție, la București. Defilarea a început la ora 11:00 și s-a încheiat la 12:30. Zeci de mii de oameni din Bucureşti, dar şi din alte oraşe, au venit la Arcul de Triumf pentru a asista la parada militară, pe care o puteți revedea, integral, în cele trei materiale video de mai jos.

VIDEO, PRIMA PARTE, PARADĂ 1 DECEMBRIE 2019

VIDEO, PARTEA a 2-a, PARADĂ 1 DECEMBRIE 2019

VIDEO, PARTEA a 3-a, PARADĂ 1 DECEMBRIE 2019

 

parada defilare 2019 inquam octav ganea 20191201111010_OGN_0368-01

Galerie FOTO: FOTO: INQUAM PHOTOS -Octav Ganea

UPDTE 12.30. Parada s-a încheiat.

Citiţi şi: VIDEO Klaus Iohannis, baie de mulţime după parada de 1 Decembrie. Ce le-a spus unor copii

UPDATE 11.30.Parada militară națională de 1 Decembrie din București a fost deschisă și anul acesta de aviația militară, tot aviația urmând să fie cea care "închide" evenimentul.

UPDATE 11.10. Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, au fost executate 21 de salve de tun de către bateria „Salve” a Brigăzii 30 Gardă ,,Mihai Viteazul”, comandată de locotenentul Mihai Nicolae.

Salvele de tun au fost executate de militarii ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice.

UPDATE 11.00. Preşedintele Klaus Iohannis a venit la Arcul de Triumf.


Ziua Națională a României este marcată și de Google printr-un logo special afișat la 1 Decembrie 2019:

4.000 de militari vor trece cu mâna în dreptul inimii pe sub Arcul de Triumf. Nu va fi spectacol doar la sol, ci și pe cerul Capitalei. Deasupra Arcului de Triumf vor zbura elicopterele și avioanele de transport și de luptă.

La Digi24 v-am pregătit ediţii speciale dedicate Zilei Naţionale. Începând cu ora 9:00, Cătălin Nunu și Alexandra Albu discută în direct din Piaţa Arcului de Triumf cu actori, sportivi şi oameni obșnuiți. Iar de la ora 11:00, comentăm împreună cu specialiştii parada militarilor, pe care o vom transmite LIVE. O puteți urmări și online, pe digi24.ro.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Militarii aflaţi în misiune în teatrele de operaţii din Afganistan, Balcanii de Vest, Mali și Irak, precum și cei aflați în misiune în Polonia, desfăşoară ceremonii militare şi activităţi specifice cu ocazia Zilei Naţionale.

Citiți și: Prognoza meteo. Temperaturi scăzute și lapoviță în București, de 1 Decembrie

Politicieni la parada militară din București

La paradă vor asista preşedintele Klaus Iohannis şi alţi oficiali români. Anul acesta, toți cei din fruntea țării au spus „prezent” la parada militară de Ziua Națională. Dintre foștii șefi de stat, marele absent este Ion Iliescu, care are probleme de sănătate.

Anul trecut, parada militară din București a fost marcată de momente mai puțin plăcute. Cu evenimentele din 10 august încă proaspete în minte, publicul s-a întors cu spatele și a huiduit în momentul în care au defilat forțele Jandarmeriei.

Pe timpul intonării Imnului Naţional al României, în semn de salut, se vor executa douăzeci şi una de salve de tun de către Bateria "Salve" a Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul", comandată de locotenentul Mihai Nicolae. Salvele de tun sunt executate de militari ai brigăzii cu tunurile din dotare, tunuri de calibrul 76 mm, model 1942, folosind muniţie de manevră.

Tradiţia executării salvelor de tun se pare că își are originea într-un vechi obicei marinăresc ce semnifica intențiile pașnice. În secolul al XIV-lea, navele care se apropiau de un port străin, după ce intrau în raza tunurilor de pe uscat, își descărcau tunurile proprii trăgând aceste salve. Astfel, îşi dovedea bunele intenţii, deoarece nu avea cum să-şi reîncarce tunurile la timp, înainte de a intra în bătaia tunurilor de pe uscat.

Restricții de circulație la parada militară din București

În București, parada militară vine cu mai multe restricții de circulație. Astfel, pentru parada de 1 Decembrie accesul mașinilor este interzis pe Șoseaua Kiseleff, între Piața Presei și Arcul de Triumf. De asemenea, vor mai fi interdicții de circulație și pe străzile adiacente locului în care se va desfășura parada de Ziua Națională.

restrictii trafic poarada
Restricții de trafic pentru parada militară de 1 Decembrie 2019

MApN transmite că folosirea dronelor (Remotely Piloted Aircraft Systems - RPAS) în spaţiul aerian unde se desfăşoară manifestările dedicate Zilei Naţionale este interzisă, conform legislaţiei.

Pentru buna desfăşurare a paradei militare de Ziua Naţională a României, Brigada Rutieră Bucureşti a dispus măsuri pentru asigurarea fluenţei în trafic. 

Ultima repetiție pentru parada militară de 1 Decembrie de la București

Militarii au făcut sâmbătă ultima repetiţie înaintea marelui eveniment. Capitala a vibrat pe ritmul pasului de defilare, iar ochii au fost aţintiţi spre cer, pentru prima trecere a avioanelor. Chiar dacă a fost doar o repetiție, câteva mii de persoane au ținut morțiș să fie prezente la pregătirea paradei. Toate mișcările au fost cronometrate și planificate la minut, pentru ca, duminică, de 1 Decembrie, parada să fie un spectacol de neuitat. Anul acesta vor trece pe sub Arcul de Triumf 500 de militari din peste 20 de ţări.

Forțele prezente la parada militară de 1 Decembrie din București

Aproximativ 4.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor, inclusiv 500 de militari din peste 20 de ţări aliate sau partenere, aproximativ 200 de mijloace tehnice şi peste 50 de aeronave participă, duminică, începând cu ora 11:00, la parada militară organizată de Ziua Naţională a României în Piaţa Arcul de Triumf.

21 de detaşamente reprezentând ţări aliate şi partenere vor defila cu această ocazie. Este cel mai mare număr de ţări care participă la parada de Ziua Naţională a României. Detaşamentele de militari străini sunt din Bulgaria, Canada, Republica Cehă, Croaţia, Franţa, Germania, Georgia, Grecia, Italia, Lituania, Letonia, Luxemburg, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Portugalia, Slovenia, Turcia, Ucraina şi SUA, precizează MApN.

Dispozitivul pentru defilare este constituit din blocuri de paradă, organizate pe detaşamente, cu personal şi tehnică ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii și Administrației Naționale a Penitenciarelor.

Blocul muzicii de paradă care va asigura fondul sonor al defilării este constituit din Orchestra Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă ''Mihai Viteazul'', Muzica Militară a Brigăzii I Mecanizată Argedava şi muzica militară a Centrului de instruire pentru muzici militare.

De asemenea, participă la parada de 1 Decembrie Asociaţia Militarilor Veterani şi Veteranilor cu Dizabilităţi "Sfântul Mare Mucenic Dimitrie-Izvorâtorul de Mir" şi Asociaţia ''Tradiţia Militară'', reprezentanta României la Uniunea Europeană a Asociaţiilor Istorico-Militare.

Tot la paradă, vor lua parte formaţia "Hawks of Romania" a Aeroclubului României, alcătuită din 4 aeronave de înaltă acrobaţie EXTRA 300, şi Iacării Acrobaţi, cu 3 avioane de construcţie românească IAK-52.

Cele 7 noutăți de la parada militară de 1 Decembrie din București

Această ediţie vine şi cu o serie de noutăţi. Pentru prima dată va defila detaşamentul Comandamentului Forţelor Întrunite

Comandamentul Forţelor Întrunite este structura de comandă unică, de nivel operativ, subordonată nemijlocit șefului Statului Major al Apărării, care are drept misiune planificarea și conducerea operaţiilor şi acţiunilor întrunite curente ale structurii de forțe atât pe timp de pace, cât și pe timp de război. În prezent, Comandamentul Forţelor Întrunite exercită comanda operaţională a peste 1400 de militari români care execută misiuni în afara teritoriului statului român, inclusiv a Detaşamentului de elicoptere de transport din cadrul structurilor participante la Misiunea ONU de Stabilizare din Mali.

O altă noutate este defilarea radarului mobil 3D TPS 77 - cel mai modern radar din înzestrarea Forţelor Aeriene, intrat în luna iulie  2019 în dotarea Brigăzii 76 Cercetare, Supraveghere și Recunoaștere „DACIA”. Radarul tridimensional TPS-77 execută misiuni de supraveghere a spațiului aerian în cadrul misiunii de luptă pe timp de pace - Serviciul de Luptă Permanent Poliție Aeriană.

Foarte așteptată este și evoluția avioanelor de vânătoare F-16 Fighting Falcon (6 aparate, 3 formații). În luna iulie 2019, aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forțelor Aeriene Române au început misiunile de luptă și poliție aeriană, sub comandă NATO.

Avionul multirol F-16 Fighting Falcon reprezintă o platformă aeriană interoperabilă cu cele NATO și care a fost testat în luptă în diverse teatre de operații. A fost produs în peste 4.500 de exemplare, se află în dotarea a 27 de state (din care 10 sunt membre ale NATO), în 80 de baze aeriene, ceea ce asigură accesul la o piață foarte dezvoltată a echipamentelor, pieselor de schimb și serviciilor de sprijin logistic, traduse în costuri de întreținere avantajoase.

La momentul actual, în înzestrarea Forțelor Aeriene Române se află un număr de 12 avioane multirol de acest tip și reprezintă o etapă de tranziţie către introducerea în serviciul Forţelor Aeriene Române a aeronavelor de generaţia a V-a. 

Alte cinci aeronave de același tip vor fi achiziționate din Portugalia. Din lotul de cinci aeronave, primele patru vor sosi în anul 2020, iar ultimul în anul 2021.

Defilarea militarilor Batalionului 300 "Sfântul Andrei" din Galați, care s-au întors în luna august a acestui an din misiune din teatrul de operații Afganistan, a infanteriștilor marini din cadrul Regimentului 307 Infanterie Marină, care, în premieră, au executat o misiune în Afganistan în primele 6 luni ale anului 2019 și a vânătorilor de munte din Batalionul 30 „Dragoslavele” din Câmpulung Muscel, care au executat în urmă cu 1 an o misiune în Afganistan.

Defilarea în premieră a elevilor de la toate cele 5 colegii naționale militare din Armata României (Breaza, Alba-Iulia, Câmpulung Moldovenesc, Craiova și Constanța). Colegiul Naţional Militar „Mihai Viteazul” din Alba-Iulia a sărbatorit, în acest an, la 1 noiembrie, 100 de ani de la înființare.

Defilarea militarilor din Forțele Navale care, de la 1 ianuarie 2020, vor participa la misiuni în Marea Neagră și în Marea Mediterană sub mandat NATO, în condițiile în care pentru prima dată, ca o recunoașterea a profesionalismului marinarilor români, România va deține comanda unei grupări navale permanente a NATO. Este vorba de comanda grupării navale de luptă împotriva minelor marine și a amenințărilor subacvatice pe care o va exercita puitorul de mine și plase „Viceamiral Constantin Bălescu”.

Participarea a 21 de detașamente reprezentând țări aliate și partenere - cel mai mare număr de țări aliate și partenere participante la Parada Militară Națională, în total 500 de militari străini

Cine este anul acesta, în premieră, comandantul paradei militare naționale din București

Comandantul paradei militare naționale din Bucureşti este anul acesta generalul-maior Vasile Toader, locţiitorul pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării. El a fost primul ofițer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul-maior Vasile Toader și-a început cariera militară în urmă cu 35 de ani, ca elev al Liceului Militar "Dimitrie Cantemir" din Breaza și a urmat cursuri de comandă și stat major, precum și cursuri de specialitate în domeniul „Aviație” la instituții de învățământ militar din țară și din străinătate, precizează reprezentanții Armatei României.

S-a specializat în problematica NATO, urmând un program de internship la Comandamentul forțelor aeriene aliate din sudul Europei din Napoli, Italia.

Din momentul în care a devenit ofițer, generalul-maior Vasile Toader a parcurs toate treptele carierei militare, de la nivel tactic la nivel strategic, îndeplind funcții de răspundere în Statul Major al Forțelor Aeriene și în Comandamentul Forțelor Întrunite.

El a îndeplinit funcția de comandant al Centrului Național Militar de Comandă (nucleu) și de locțiitor al comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite.

A făcut parte din prima generație de ofițeri care au ocupat funcții în comandamente NATO și a fost primul ofițer român decorat cu medalia NATO pentru Serviciu Merituos, în anul 2005.

Generalul Vasile Toader a fost numit, în noiembrie 2017, în funcția de locţiitor pentru operaţii şi instrucţie al şefului Statului Major al Apărării.

Toader este veteran al teatrului de operații Afganistan, unde a executat o misiune în calitate de comandant al Grupului de operaţii aeriene pe Aeroportul Internaţional din Kabul și o misiune de ofițer de legătură la Centrul multinațional de coordonare a mișcării, la Ankara, Turcia.

Pe lângă acestea, generalul a îndeplinit și o misiune în cadrul ONU, în Africa, în Republica Democratică Congo, ca observator militar.

În ultimii patru ani, cel care a comandat parada militară de 1 Decembrie a fost generalul cu trei stele Adrian Tonea. La începutul anului, el a fost trecut în rezervă.

1 Decembrie 2019 la Digi24: Sunt român. De ce rămân?

Din crize economice îți revii, mai devreme sau mai târziu. Crizele politice, oricât de sâcâitoare ar deveni, trec și ele. Dar criza de români din România - aceea despre care vorbim, din păcate, cel mai puțin e cea mai mai mare, cea mai gravă și cea mai apăsătoare. De parcă nu ar fi de-ajuns că am plecat atât de mulți, tot mulți suntem și cei care ar pleca. De ce plecăm? De ce rămânem? De ce ne e atât de dragă România, oricât de supărați sau de departe de ea am fi? Despre asta vorbim azi, de Ziua Națională, la Digi24. La mulți ani, România din țară! La mulţi ani, România de-afară!

(surse: Digi24, Mediafax, Agerpres)

Citiți și: 1 Decembrie 2019. CTP: „Eu nu-i iubesc pe acești oameni și nu mă unesc cu ei!”

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Confidenţialitatea ta este importantă pentru noi. Vrem să fim transparenţi și să îţi oferim posibilitatea să accepţi cookie-urile în funcţie de preferinţele tale.
De ce cookie-uri? Le utilizăm pentru a optimiza funcţionalitatea site-ului web, a îmbunătăţi experienţa de navigare, a se integra cu reţele de socializare şi a afişa reclame relevante pentru interesele tale. Prin clic pe butonul "DA, ACCEPT" accepţi utilizarea modulelor cookie. Îţi poţi totodată schimba preferinţele privind modulele cookie.
Da, accept
Modific setările
Alegerea dumneavoastră privind modulele cookie de pe acest site
Aceste cookies sunt strict necesare pentru funcţionarea site-ului și nu necesită acordul vizitatorilor site-ului, fiind activate automat.
- Afișarea secţiunilor site-ului - Reţinerea preferinţelor personale (inclusiv în ceea ce privește cookie-urile) - Reţinerea datelor de logare (cu excepţia logării printr-o platformă terţă, vezi mai jos) - Dacă este cazul, reţinerea coșului de cumpărături și reţinerea progresului unei comenzi
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
RCS&RDS S.A. digi24.ro Vezi politica de confidenţialitate
cmp_level, prv_level, m2digi24ro, stickyCookie
Studiu de Audienţă și Trafic Internet (prin CXENSE) brat.ro
cX_S, cX_P, cX_T
Google IDE google.com Vezi politica de confidenţialitate
IDE
Vă rugăm să alegeţi care dintre fişierele cookie de mai jos doriţi să fie utilizate în ce vă priveşte.
Aceste module cookie ne permit să analizăm modul de folosire a paginii web, putând astfel să ne adaptăm necesității userului prin îmbunătățirea permanentă a website-ului nostru.
- Analiza traficului pe site: câţi vizitatori, din ce arie geografică, de pe ce terminal, cu ce browser, etc, ne vizitează - A/B testing pentru optimizarea layoutului site-ului - Analiza perioadei de timp petrecute de fiecare vizitator pe paginile noastre web - Solicitarea de feedback despre anumite părţi ale site-ului
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Google Analytics google.com Vezi politica de confidenţialitate
_ga, _gid, _gat, AMP_TOKEN, _gac_<property-id>, __utma, __utm, __utmb, __utmc, __utmz, __utmv
Aceste module cookie vă permit să vă conectaţi la reţelele de socializare preferate și să interacţionaţi cu alţi utilizatori.
- Interacţiuni social media (like & share) - Posibilitatea de a te loga în cont folosind o platformă terţă (Facebook, Google, etc) - Rularea conţinutului din platforme terţe (youtube, soundcloud, etc)
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
Facebook facebook.com Vezi politica de confidenţialitate
a11y, act, csm, P, presence, s, x-referer, xs, dpr, datr, fr, c_user
Youtube youtube.com Vezi politica de confidenţialitate
GED_PLAYLIST_ACTIVITY,APISID, GEUP, HSID, LOGIN_INFO, NID, PREF, SAPISID, SID, SSID, SIDCC, T9S2P.resume, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC, dkv, s_gl, wide
Twitter twitter.com Vezi politica de confidenţialitate
_twitter_sess, auth_token, lang, twid, eu_cn, personalization_id, syndication_guest_id, tfw_exp
Instagram instagram.com Vezi politica de confidenţialitate
csrftoken, ds_user_id, ig_did, ig_cb, mcd, mid, rur, shbid, shbts, urlgen
Aceste module cookie sunt folosite de noi și alte entităţi pentru a vă oferi publicitate relevantă intereselor dumneavoastră, atât în cadrul site-ului nostru, cât și în afara acestuia.
- Oferirea de publicitate în site adaptată concluziilor pe care le tragem despre tine în funcţie de istoricul navigării tale în site și, în unele cazuri, în funcţie de profilul pe care îl creăm despre tine. Facem acest lucru pentru a menţine site-ul profitabil, în așa fel încât să nu percepem o taxă de accesare a site-ului de la cei care îl vizitează. - Chiar dacă astfel de module cookie nu sunt utilizate, te rugăm să reţii că ţi se vor afişa reclame pe site-ul nostru, dar acestea nu vor fi adaptate intereselor tale. Aceste reclame pot să fie adaptate în funcţie de conţinutul paginii.
Companie Domeniu Politica de confidenţialitate
CXENSE cxense.com Vezi politica de confidenţialitate
gcks, gckp, _cX_segmentInfo, cx_profile_timeout, cx_profile_data
Google DFP google.com Vezi politica de confidenţialitate
__gads, id, NID, SID, ANID, IDE, DSID, FLC, AID, TAID, exchange_uid, uid, _ssum, test_cookie, 1P_JAR, APISID, evid_0046, evid_0046-synced
Trimite
Vezi politica de confidențialitate