(P) Anvelopă vară – cum alegi setul potrivit?

Data actualizării: Data publicării:
digi24_nazim-zafri-7M3aFdvbSpo-unsplash

A avea un autovehicul presupune a avea grijă ca acesta să funcționeze corespunzător – de la reviziile periodice, la schimbarea anvelopelor în funcție de sezon. Începutul primăverii marchează momentul în care poți trece la anvelopa vară, însă înainte de a achiziționa un set, este bine să cauți cât mai multe informații.

Când trebuie să montezi acest tip, la ce detalii tehnice trebuie să fii atent și, totodată, cum știi care sunt anvelopele de vară potrivite pentru mașina ta poți afla din articolul pe care ți l-am pregătit în continuare.

Prin ce se deosebesc anvelopele de vară de cele de iarnă?

Anvelopele de vară și cele de iarnă sunt proiectate special pentru a funcționa în condiții meteorologice diferite. În general, printre principalele caracteristici de comparat se numără profilul anvelopei, compoziția cauciucului și, desigur, temperatura la care funcționează optim.

Anvelopele de vară au un profil mai puțin adânc al benzii de rulare, cu mai puține caneluri. Este conceput pentru a oferi o aderență mai bună pe drumurile uscate și umede. În schimb, anvelopele de iarnă au un profil mai adânc al benzii de rulare, cu mai multe caneluri și șanțuri, special creat pentru a asigura o mai bună aderență pe zăpadă și gheață.

În ceea ce privește compoziția cauciucului, anvelopa vară are un compus care rămâne moale și flexibil la temperaturi ridicate, ceea ce ajută la asigurarea unei aderențe și a unei manevrabilități mai bune. Același lucru este valabil și pentru anvelopa de iarnă – materialul rămâne moale și asigură aderență la temperaturi joase.

Al treilea aspect de care trebuie să ții cont, temperatura, indică practic și momentul în care poți trece la anvelopele de vară. Acestea ajută la un condus în siguranță când temperaturile depășesc 7°C, iar cele de iarnă sunt recomandate în momentul în care temperaturile scad sub această valoare. Detaliile despre temperatură sunt importante, deoarece aceasta influențează modul în care cauciucul își schimbă maleabilitatea și, totodată, aderența pe diferite tipuri de asfalt. Astfel, tipul de anvelopă vară va avea o distanță de frânare mai mică pe un teren uscat, cald, în timp ce modelele de iarnă asigură o frânare în siguranță la temperaturi scăzute.

De ce aspecte trebuie să ții cont când alegi anvelopa vară?

Un prim pas este să consulți recomandările producătorului mașinii tale. În cartea tehnică se regăsesc diferite informații care te pot ajuta să verifici ce anvelope ți se potrivesc. Este bine să ții cont de dimensiunea recomandată. Deși roțile mari pot oferi un aspect plăcut, ele au un impact asupra stilului de condus – sunt mai grele, iar acest lucru influențează chiar și consumul de combustibil. Așadar, verifică recomandările producătorului și găsește anvelope de dimensiuni corecte – este o variantă sigură și mai puțin costisitoare pe termen lung.
Stilul de condus se află și el pe lista elementelor de care să ții cont când achiziționezi anvelope, iar acest lucru este valabil și pentru anvelope moto, dacă ești și conducător de motociclete. Astfel, dacă ai un stil de condus sportiv și testezi limitele mașinii, sunt recomandate modelele care au o aderență foarte bună în viraje. În schimb, dacă ești un șofer care se limitează la mersul prin oraș, cu un stil relaxat, modelele standard sunt suficiente.

Totodată, ține cont și de indicele de viteză al anvelopei. El trebuie să fie compatibil cu viteza maximă a vehiculului tău pentru a conduce mereu în siguranță.

În funcție de regiunea în care te afli, e bine să investești într-un set realizat dintr-un cauciuc care își păstrează flexibilitatea. Acest lucru ajută la o mai bună aderență și manevrabilitate.

De pe lista factorilor de care să ții cont când alegi anvelopele, fie ele auto, fie moto, nu putea lipsi bugetul. În general, modelele de iarnă sunt mai costisitoare, iar cele de vară au un preț mai mic, însă totul ține de preferințele tale.
Dacă ai un stil de a conduce relaxat și îți place să testezi limitele mașinii în oraș sau în afara acestuia, un set standard, care îndeplinește caracteristicile recomandate de producătorul mașinii este suficient. În schimb, dacă obișnuiești să conduci sportiv, iar vara aceasta te va găsi în călătorii pe diferite tipuri de drumuri, investește într-un set care asigură o aderență bună indiferent de condițiile meteo.
Ține cont de toate aceste sfaturi înainte să achiziționezi un set nou de anvelope pentru vară și amintește-ți că ele sunt importante pentru a avea un condus sigur și optim în funcție de anotimp.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri