De ce au rămas ceasurile electrocasnicelor în urmă

Data actualizării: Data publicării:
cuptor cu microunde_shutterstock_181075763

Aţi observat în ultimul timp că ceasurile electrocasnicelor au rămas în urmă? Nu vă grăbiţi să duceţi aparatele la reparat, îşi vor reveni singure, în câteva săptămâni.

Acest lucru s-a întâmplat pentru că a apărut o deviaţie de frecvenţă în reţeaua europeană a operatorilor de energie, ceea ce a dus, de la jumătatea lunii ianuarie şi până acum, la o întârziere de până la şapte minute a ceasurilor electrice care nu funcţionează pe bază de cuarţ.

Computerele şi telefoanele nu au fost afectate, întrucât acestea se actualizează automat cu ajutorul Internetului.

Totul a pornit de la o dispută energetică între Serbia şi Kosovo. Despre ce este vorba mai exact? Reţeaua electrică europeană alimentează gratuit, prin schimburi naturale, consumatorii de energie din Kosovo de la jumătatea lunii ianuarie până acum, lucru care a dus la scăderea frecvenţei curentului electric pe continent. Asociaţia operatorilor reţelelor din 25 de ţări europene cere intervenţia factorului politic pentru ca această situaţie, fără precedent pe continent la o asemenea amploare, să înceteze. O parte din curentul consumat gratis în Kosovo este posibil să fi venit şi din România, scrie Economica.net.

Cum sârbii nu au mai furnizat suficientă eneregie în reţea, ceea ce a avut un efect de domino asupra celei mai mari părţi a ţărilor europene, printre care şi România.

Așa se face că a scăzut frecvența curentului alternativ sub 50 de Hz, iar aparatele electrocasnice care au nevoie de această frecevență standard pentru a măsura timpul corect au înregistrat fluctuații.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri