Simbolurile misterioase săpate pe pereții unei peșteri de către o civilizație non-umană

Data publicării:
Homo Naledi, ilustrație.
Homo Naledi, ilustrație. Foto: Profimedia

Descoperirile din peșterile de calcar ale „Altarului Umaității”din Africa de Sud schimbă modul în care oamenii de știință înțeleg evoluția umană. Sistemul de caverne, aflat la aproximativ o jumătate de oră de mers cu mașina de Johannesburg, este locul unde au fost descoperite primele fosile ale unor rude ale oamenilor, necunoscute anterior, relatează CNN.

Situl, aflat în Patrimoniului Mondial UNESCO, conține multe fosile de hominide și unelte. Dar aici au fost făcute două descoperiri care modifică tot ce se știa despre umanitate – în parte, datorită întâmplării.

Matthew Berger, în vârstă de nouă ani, a descoperit accidental Australopithecus sediba – considerat o „verigă lipsă” în istoria omenirii – în 2008, când s-a oprit să studieze o stâncă de care s-a împiedicat în timp ce se plimba cu câinele lângă peștera prăbușită Malapa.

Homo naledi a fost adăugat în arborele genealogic în 2013, după ce exploratorii de peșteri i-au informat pe cercetători că au descoperit ceva interesant în adâncurile periculoase ale sistemului de peșteri Rising Star.

Acum, peștera antică dezvăluie noi secrete care ar putea schimba înțelegerea noastră despre umanitate.

O echipă de exploratori a descoperit dovezi că Homo naledi își îngropa morții și sculpta simboluri pe pereții peșterilor cu cel puțin 100.000 de ani înainte de Homo Sapiens.

Urme ale mormintelor adulților și copiilor Homo naledi au fost găsite în adâncurile sistemului de peșteri Rising Star.

Pe pereții de deasupra mormintelor, echipa a observat și simboluri adânc gravate în roca dură, prezentând cruci, simboluri asemănătoare hashtag-urilor și alte forme geometrice.

Se estimează că acestea au o vechime între 241.000 și 335.000 de ani.

Simboluri similare găsite în alte peșteri au fost sculptate de Homo sapiens în urmă cu 80.000 de ani și de Neanderthalieni în urmă cu 60.000 de ani și se credea că au fost folosite ca o modalitate de a înregistra și de a împărtăși informații.

Este pentru prima dată când astfel de comportamente semnificative au fost observate la o specie non-umană. Homo naledi avea un creier de aproximativ o treime față de cel al unui unui om, ceea ce i-a determinat pe oamenii de știință să se întrebe dacă Homo sapiens este cu adevărat excepțional, din moment ce avea un creier atât de mare.

„Aceste descoperiri recente sugerează înmormântări intenționate și utilizarea simbolurilor de către Homo naledi. Pare o concluzie inevitabilă că această specie cu creier mic efectua practici complexe legate de moarte”, a spus paleoantropologul Lee Berger, autorul principal a două dintre studii și coautor al celui de-al treilea pe acest subiect.

„Asta ar însemna nu numai că oamenii nu sunt unici în dezvoltarea practicilor simbolice, dar este posibil să nu fi inventat ei astfel de comportamente”, a adăugat el.

Homo naledi avea unele asemănări cu oamenii, cum ar fi mersul în poziție verticală și manipularea obiectelor cu mâna, dar membrii speciei aveau capete mai mici, o statură mai mică și erau mai subțiri și mai puternici, a spus Berger.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri