Un asteroid a provocat un mega-tsunami de 250 de metri pe Marte, cred oamenii de știință

Data actualizării: Data publicării:
Mars planet in outer space. Elements of this image furnished by NASA.
Foto: Profimedia Images

Oamenii de știință cred că un mega-tsunami a fost provocat acum 3,4 miliarde de ani pe Marte de impactul cu un asteroid asemănător cu cel care a dus la dispariția dinozaurilor pe Pământ, potrivit Sky News.

Impactul asteroidului cu planeta Marte ar fi provocat un tsunami cu o înălțime de până la 250 de metri. Asteroidul ar fi căzut acum 3,4 miliarde de ani într-un ocean de mică adâncime din zonele joase din nordul Planetei Roșii, cred oamenii de știință.

Cercetătorii de la Institutul de Științe Planetare din Tucson, Arizona, au analizat hărți ale suprafeței planetei Marte, realizate din fotografii ale misiunilor anterioare pe planetă.

Ei au identificat un crater - numit Pohl - cu un diametru de 110 km, despre care cred că a fost cauzat de asteroid.

Acesta este situat într-o zonă despre care studiile anterioare au indicat că a fost acoperită de apă. Ar fi vorba de un ocean unde adâncimea apei ar fi fost de 120 de metri.

Oamenii de știință cred că respectivul crater s-a format în urmă cu 3,4 miliarde de ani. Aceștia au efectuat simulări ale coliziunilor cu asteroizi și comete pentru a stabili ce fel de impact ar fi putut crea craterul Pohl și dacă ar fi putut provoca un mega-tsunami.

O simulare care a format un crater cu dimensiuni similare a fost declanșată de un asteroid cu un diametru de 9 kilometri. 

Acesta a generat un mega-tsunami care a ajuns până la 1.500 km depărtare de locul impactului.

Impactul a fost asemănat cu cel care a format craterul Chicuxlub din Peninsula Yucatan din Mexic, determinat de asteroidul despre care se crede că a dus la dispariția dinozaurilor.

Editor : R.K.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri