Sari la conținut

Gadgetul care îi poate aduce unui român o călătorie în spațiu

După ce a lucrat în mai multe companii, Radu Motişan a renunţat la un post sigur de programator ca să îşi urmeze visul - acela de a proiecta aparatul viitorului. Vreme de două luni a lucrat la gadgetul care detectează substanţele toxice din aer.

Radu Motişan: „Aşa am pus la punct un aparat care îmbină tot ce am vizualizat eu, am reuşit să adun mai mulţi senzori într-o unitate portabilă. În ordine ar fi o listă de temperatură, presiune, umiditate, cantitate de praf în aer, cantitatea de compuşi organici volatili”.

Gadgetul l-a adus pe informaticianul din Timişoara în primii o sută de finalişti ai unui concurs internaţional de tehnologie cu un premiu fabulos: o călătorie în spaţiu. Românul este foarte încrezător în şansele sale.

Radu Motişan: „În cazul în care nivelul de praf e prea mare, aparatul ne va avertiza. Să vedem dacă citirile sunt… sună, iar în partea de sus ne spune că e vorba de praf”.

Un astfel de aparat şi-ar găsi rapid şi clienţi. Timişoreanul se gândeşte să producă gadgetul la scară largă. Un astfel de dispozitiv ar costa în jur de 400 de euro.