Guvernul Dăncilă lucrează la strategia națională pentru Inteligența Artificială

Data publicării:
Viorica Dăncilă participă la o ședință de Guvern. Foto: gov.ro
Viorica Dăncilă participă la o ședință de Guvern. Foto: gov.ro

România se află în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, document ce va fi postat în dezbatere publică până la finele anului 2019, a afirmat, miercuri, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Alexandru Petrescu, în cadrul reuniunii Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) de la Paris.

„Vom lucra pentru adoptarea inteligenţei artificiale în condiţii de siguranţă în toate aspectele vieţii cotidiene şi economice, vom sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligenţă artificială autentică şi vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile şi drepturile omului. Suntem în proces de elaborare a primei strategii naţionale în domeniul Inteligenţei Artificiale, care va fi postată pentru dezbatere publică până la finele anului 2019. În calitate de stat care deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deţine o componentă de finanţare dedicată adoptării Inteligenţei Artificiale (inclusiv dezvoltării cunoştinţelor digitale asociate acesteia). Nu în ultimul rând, lucrăm cu Comisia Europeană şi cu puternicul sector IT din România să potenţăm reţelele de inovare digitală europeană cu iniţiative asociate Inteligenţei Artificiale”, a spus oficialul român.

Ministrul a menţionat că România este ferm angajată pe drumul de tranziţie etapizată, eficace şi sustenabilă către o societate susţinută de Inteligenţa Artificială.

„România va adera la Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială, alături de cele 36 de ţări membre ale Organizaţiei, două state candidate şi trei aspirante la statutul de membru OCDE din America Latină, în prezenţa secretarului general al OCDE, José Ángel Gurria, şi a prim-ministrului Slovaciei, Peter Pellegrini - ţara care deţine preşedinţia Ministerialei OCDE. Recomandările OCDE privind Inteligenţa Artificială reprezintă primul instrument de cooperare interguvernamentală în domeniu, iar România este singura ţară europeană non-membră a OCDE care aderă la aceste recomandări”, a spus Petrescu, potrivit Agerpres.

Alexandru Petrescu participă, miercuri, la Paris, la reuniunea Consiliului Ministerial 2019 al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), eveniment cu tema principală tranziţia digitală.

Summitul digital al OECD, în care sunt prezentate principalele constatări şi mesaje politice din ultimii doi ani de activitate ai organizaţiei în acest domeniu, reuneşte factorii de decizie la nivel înalt responsabili cu politicile legate de economia digitală şi părţile interesate, facilitând schimbul de opinii şi de experienţă în jurul celor şapte piloni ai cadrului strategic integrat Going Digital al OCDE: inovarea, asigurarea locurilor de muncă, promovarea prosperităţii sociale, consolidarea încrederii şi favorizarea deschiderii pieţei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri