Video&Foto Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, a mai "câștigat" câțiva metri în ultimele luni

Data publicării:
vulcanul etna fotografiat de turisti
Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, măsoară în prezent 3.357 de metri. Foto: Profimedia

Activitatea intensă a vulcanului Etna a făcut ca acesta să câştige câţiva metri în înălţime, a anunţat marţi Institutul italian de vulcanologie. Vulcanul situat în estul Siciliei măsoară în prezent 3.357 de metri altitudine. 

"Activitatea înregistrată în 2021 a avut ca rezultat acumularea unor cantităţi semnificative de material piroclastic şi straturi de lavă pe conul craterului sud-estic, cel mai tânăr şi mai activ dintre cele patru cratere ale Etnei, rezultând într-o transformare considerabilă a siluetei vulcanului", a anunţat Institutul Naţional de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) într-un comunicat.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Datorită analizei imaginilor din satelit, oamenii de ştiinţă ai INGV au concluzionat că craterul sud-estic depăşeşte în prezent "fratele său mai mare" nord-estic, care a fost timp de 40 de ani cel mai înalt vârf al celebrului vulcan.

Altitudinea de 3.357 metri, care are o marjă de eroare de plus/minus trei metri, a fost obţinută cu ajutorul imaginilor suprinse de satelitul Pléiades în iulie, ca parte a parteneriatului internaţional "Geohazard Supersites and Natural Laboratories", permiţând actualizarea modelului digital al Etnei.

Dincolo de aspectul ştiinţific, viaţa de zi cu zi a locuitorilor din zona situată în jurul vulcanului Etna este afectată de activitatea sa frenetică din ultimele luni. "Din februarie, au avut loc nu mai puţin de 55 de evenimente", a declarat Tania Cannizzaro, o pensionară care locuieşte în oraşul Catania.

 Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, măsoară în prezent 3.357 de metri. Foto: Profimedia
Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa, măsoară în prezent 3.357 de metri. Foto: Profimedia

"În funcţie de vânt, zdruncinăturile vulcanului se resimt în Catania şi fac să se mişte geamurile. Cenuşa purtată de vânt cade constant pe străzi şi balcoane, care devin complet negre", a mai spus ea, scrie Agerpres.

Etna, care se întinde pe o suprafaţă de 1.250 km2, este cel mai înalt vulcan activ din Europa, cu erupţii frecvente de aproximativ 500.000 de ani.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri