Imaginea fascinantă, o interpretare, a unei găuri negre care devorează o stea

Data publicării:
gaura neagra

Această imagine este o interpretare, realizată de un artist plastic, a datelor culese de telescoapele ESA despre gaura neagră V404 Cygni, care devorează o stea din apropierea sa şi care are discul de acreţie înclinat în urma interacţiunii gravitaţionale cu steaua respectivă, conform ESA.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Datele în baza cărora a fost realizată această imagine au fost obţinute prin intermediul Integral High-Energy Observatory, aparţinând ESA, potrivit Agerpres.

Gaura neagră vizată face parte dintr-un sistem binar, V404 Cygni, şi îşi distruge steaua companion. Această gaură neagră este localizată în Calea Lactee la aproximativ 8.000 de ani lumină distanţă de Pământ. Ea a fost descoperită în 1989, când a început să emită niveluri ridicate de radiaţii.

După 26 de ani de latenţă, gaura neagră a devenit din nou activă în 2015, când, pentru scurt, timp, a devenit cea mai strălucitoare sursă de raze-X de pe cer. Pornind de la analiza datelor culese de ESA, cercetătorii au ajuns la concluzia că partea interioară a discului de acreţie format în jurul orizontului evenimentului acestei găuri negre este înclinată, probabil din cauza planului de rotaţie al găurii negrii faţă de orbita stelei companion

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri