Lecții de ecologie la sate. Oamenii de la țară vor fi obligați să-și sorteze gunoiul

Data publicării:
1211gunoaie-33165

Pe uliţele pline de noroi, din satul Ţuţora, judeţul Iaşi, au început să răsară pubele de gunoi. Doar că au rol decorativ. Localnicii nu înţeleg rolul acestora și scapă de deşeurile din gospodărie tot aşa cum s-au obişnuit.

În următorii doi ani, tomberoanele clasice si cele de pe stâlpi vor fi înlocuite şi la sate, de pubele verzi, galbene, roşii sau albastre. Consiliul Judeţean Iaşi are planuri ambiţioase, cu o notă de plată de 70 de milioane de euro, decontată de Uniunea Europeană.

„Fiecare gospodărie din mediul rural va avea o pubelă de 120 de litri pentru deşeuri reziduale, iar la fiecare 200-250 de locuitori este gândit un punct de precolectare”, spune Laura Păstrăvanu, manager de proiect.

Între timp, primarul bate din poartă în poartă pentru a le explica sătenilor că e momentul să recicleze. Recunoaşte că are nevoie de nervi de oţel. „E drept, mai avem mult de educat în ce priveşte sortarea deşeurilor”, spune primarul Costică Săcăleanu.

Doar jumătate dintre Consiliile judeţene din ţară au obţinut finantare europeană pentru programe de colectare selectivă. Celălate judeţe vor trebui să cumpere din bugetul propriu pubele. Dacă peste doi ani nu vor exista, preşedinţii de consilii judeţene vor plăti amendă pentru nerespectarea angajamentelor cu Uniunea Europeană.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri