Sari la conținut
News Alert

Vase de sânge funcționale, printate 3D cu celule umane

Imprimantele 3D utilizate pentru printarea vaselor de sânge sunt similare cu imprimantele 3D convenționale, dar în loc de a folosi materiale inerte, folosesc "cerneală bio".

Pentru crearea vaselor de sânge printabile 3D, o echipă condusă de inginerul de cercetare Monica Moya, a combinat acest material bio special cu celulele vii. Ele au fost proiectate pentru a se dezvolta pe cont propriu.

Acest proces durează destul de mult. Iniţial, tuburile sunt printate din celule si alte materiale bio pentru a oferi substanțe nutritive esențiale pentru mediul înconjurător printat.

În cele din urmă, capilarele auto-asamblate sunt în măsură să se conecteze cu tuburile-bio tipărite și să livreze nutrienți pentru celule pe cont propriu, permiţând astfel acestor structuri să funcționeze așa cum o fac în organism.

Vasele de sange rezultate nu pot fi transplantate, dar sunt potrivite pentru studiile de toxicologie și de testare de tratament medical (care va conduce la o dependență scăzută pe animalele de laborator). De asemenea, ar putea duce in cele din urma la așa-numitele organe pe cip, care vor atenua deficitul actual de donatori de organe.

"Va schimba modul in care facem biologie", a spus Monica Moya.