Aer polar peste România. Meteorolog: Vor fi maxime de 14-15 grade

Data actualizării: Data publicării:
Severe Storm hits Sydney
Foto: Getty Images

Se răceşte vremea, iar diferenţele de temperatură vor fi chiar importante de luni începând. În nord, nord-vest şi centru abia dacă vom avea 15 grade la mijlocul zilei, marţi, în Capitală, vor fi probabil 20. În condiţiile în care astăzi se apropie de 30.

Actualizare 18.15: În special în centrul şi estul teritoriului, orele următoare vor mai aduce averse locale, iar vântul se face remarcat în afara arcului carpatic şi la altitudini mari. Minimele se vor încadra între 7 grade în depresiuni şi 18 grade Celsius la malul mării şi în sud-vest.

Prin urmare, maximele vor pleca de la 18 grade Celsius în estul Transilvaniei şi se vor opri la 30 grade Celsius în Oltenia. Până la sosirea nopţii, ploile îşi vor face apariţia cu totul izolat, apoi vor cuprinde regiunile vestice, nordice şi centrale, unde vor fi asociate cu tunete, fulgere şi rafale de 60...70 de km/h.

În prima parte a zilei de luni, averse moderate cantitativ şi, posibil, descărcări electrice se vor semnala în vest, nord, centru şi la munte, iar seara, cu precădere în sud şi sud-est. Temperaturile nu vor mai trece de 18 grade Celsius în jumătatea nord-vestică a teritoriului, în timp ce viteze ale vântului de 60...70 de km/h oră se vor înregistra în toate zonele. Aria precipitaţiilor se va restrânge semnificativ de marţi, însă valorile vor mai putea ajunge la 20 de grade doar în sudul ţării.


Alina Şerban, meteorolog: „Luni temperaturile vor caracteriza o vreme rece în nordul, în centrul, în nord-vestul ţării, acolo unde maximele vor fi de 14-15 grade. Vântul se va intensifica semnificativ de mâine noapte în vestul, în nordul, în centrul ţării, iar pe parcursul zilei de luni, vântul va prezenta intensificări susţinute în toate regiunile ţării. Ne aşteptăm la rafale de 60-65 de kilometri pe oră”.

Medicii avertizează că organismul uman e sensibil la schimbările bruşte de temperatură şi vin cu recomandări.

Elena Tudose, medic: „O dietă alimentară adecvată, mai ales la perioade de frig, lichide calde, evitarea cofeinei şi mai mult ceai, ceai de soc, ceai de ghimbir care are rol de încălzire şi, evident, nu foarte multe băuturi alcoolice

Îmbrăcămintea este foarte bine să fie adaptată, nici foarte strâmtă, nici foarte înfofoliţi copiii, mai ales”.

Pentru sfârşitul lunii septembrie şi începutul lunii octombrie, meteorologii anunţă temperaturi în general potrivite pentru data din calendar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri